Dosar penal după incendiul de la poligonul militar din Babadag

Dosar penal după incendiul de la poligonul militar din Babadag

Un incendiu de proporții a fost provocat, vineri, lângă poligonul militar de la Babadag, județul Tulcea, din cauza tragerilor cu muniție de război efectuate de militarii francezi dislocați în România. Câteva sute de hectare de pășune au ars, iar flăcările au afectat și trei stâne din zonă. Mai multe oi au pierit în incendiu. Ministerul Apărării Naționale transmite că proprietarul va fi despăgubit.

Incendiu puternic în poligonul Babadag, după trageri cu tunul

Update 26 iulie, ora 12.40. România TV anunță că procurorii militari au deschis un dosar penal in rem (față de faptă) pentru neglijență în serviciu și distrugeri provocate de antrenamentele cu armament greu de la baza militară de la Babadag, derulate de militarii francezi din cadrul NATO.

Știrea inițială: Este incendiu puternic de vegetație uscată între localitățile Sălcioara și Enisala și în Poligonul militar Babadag din județul Tulcea. Din cauza unor trageri cu tunul ale militarilor francezi, iarba a luat foc și zeci de hectare de vegetație au ars. Flăcările, care s-au extins rapid, au afectat și trei stâne din zonă, 18 animale murind în chinuri groznice.

Mai multe echipaje ISU intervin

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea a fost anunțat despre incendiu și a trimis la fața locului trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea. De asemenea, acționează serviciul de voluntari din Jurilovca și Sarichioi cu două autocisterne, două tractoare și o autospecială de stingere. Reprezentanții ISU susțin că o fermă a fost cuprinsă de flăcări în proporție de 80%.

Ce s-a întâmplat, de fapt. Explicația oferită de MApN

Potrivit MApN, incendiul de vegetație a izbucnit în poligonul Babadag, în urma activităților executate de francezi, care efectuau trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare. Din cauza vântului puternic, focul s-a extins dincolo de șanțul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala. Echipajele de intervenție ale ISU se află la fața locului. Nu au fost anunțate victime umane. Până în prezent, au ars 150 de hectare de vegetaţie uscată în zona Poligonului Babadag şi aproape 250 de hectare de islaz comunal în Jurilovca.

Daune pentru stâna afectată de flăcări

După stingerea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și partenerul francez vor evalua daunele produse la stâna grav afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a făcut apel la oameni să nu fie folosite sistemele de irigaţii, pentru ca apa să poată alimenta cisternele. Edilul crede că intervenţia va dura toată ziua „şi se va întinde şi în cursul nopţii, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar şi că incendiul nu va reporni”.