Încălzirea globală, mai gravă decât am crede: ultimii șapte ani, cei mai “fierbinți” din istorie. Încotro ne îndreptăm
Încălzirea globală a continuat fără încetare, cu vremea extremă răspândită și gazele cu efect de seră atingând noi maxime.
Conform datelor prezentate de The Gurdian, ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din lume înregistrați vreodată, prima analiză a temperaturii globale din 2021 arătând că anul acesta a fost cu 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Evaluarea anului, realizată de agenția europeană pentru climă Copernicus, a constatat, de asemenea, că dioxidul de carbon din atmosferă a atins niveluri record și că puternicul gaz metan cu efect de seră a crescut „substanțial”, tot la un nou record.
Creșterea concentrației de gaze cu efect de seră înseamnă că mai multă căldură există pe planetă decât oricând înainte, dar 2021 s-a clasat drept al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată.
Criza climatică a continuat fără încetare, vremea extremă lovind în întreaga lume. Europa a suferit cea mai fierbinte vară înregistrată și a doborât recordul de temperatură maximă în Sicilia cu 48,8 grade Celsius, în timp ce incendii puternice au făcut ravagii în Italia, Grecia și Turcia. De asemenea, inundațiile severe au făcut ravagii și în Germania și Belgia.
Încălzirea globală face ravagii în întreaga lume
Căldura extremă a provocat, de asemenea, „mama tuturor valurilor de căldură” în vestul SUA și Canada. Recordurile de temperatură au fost doborâte, iar oamenii de știință au calculat că evenimentul a fost de cel puțin 150 de ori mai probabil ca urmare a încălzirii globale. În California, incendiul Dixie a fost al doilea ca mărime din istorie.
Mai mult, agenția meteorologică a Chinei a anunțat recent că 2021 a fost cel mai cald an înregistrat în țară și că regiunea sa de nord a avut cel mai ploios an, cu vreme extremă răspândită. Inundațiile din iulie în provincia Henan au provocat sute de morți.
Mauro Facchini, șeful de observare a Pământului pentru Comisia Europeană, a declarat: „Analiza din 2021 este o reamintire a creșterii continue a temperaturilor globale și a necesității urgente de a acționa”.
Datele Copernicus arată că 21 din cei 22 de ani cei mai fierbinți au venit din anul 2000.
„Evenimentele de vreme extremă din 2021 ne amintesc puternic de necesitatea de a ne schimba modurile de a acționa, de a face pași decisivi și eficienți către o societate durabilă”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic Copernicus.