17 mai 2022 | 15:33

Încălzirea globală, la cote alarmante: peste 49 de grade în această țară

ACTUALITATE
Încălzirea globală, la cote alarmante: peste 49 de grade în această țară

Încălzirea globală este la cote alarmante. Acest lucru este demonstrat cel mai bine de valul de căldură intensă s-a abătut asupra nordului Indiei.

Temperaturile au atins un record de 49,2 grade Celsius în unele zone din capitala New Delhi, conform India Today. Ca referință, este al cincilea val de căldură care se abate asupra capitalei Indiei din luna martie. Ca urmare, oficialii din multe părți ale țării au cerut populației să ia măsuri de precauție, deoarece temperaturile vor rămâne ridicate. Aceștia au avertizat cetățenii că această caniculă ar putea cauza probleme de sănătate persoanelor vulnerabile, printre care sugarii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice.

Căldura intensă a distrus milioane de vieți și mijloace de trai în nordul Indiei în această vară. La începutul lunii mai, premierul Narendra Modi le-a cerut miniștrilor-șefi ai statelor indiene să elaboreze planuri pentru a atenua impactul căldurii extreme, din cauza temperaturilor care au crescut mai repede decât de obicei.

Vara a debutat mai repede anul acesta, încă din luna martie, deși valurile de căldură sunt frecvente în India, în special în lunile mai și iunie. Astfel, temperaturile maxime medii pentru luna martie au fost cele mai ridicate din ultimii 122 de ani.

Avertismentul ONU despre încălzirea globală: ce se va întâmpla in cinci ani

Încălzirea globală e la cote alarmante, avertizează ONU. Probabilitatea este de 50%-50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani.

Cu toate astea, o depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Ca referință, Acordul de la Paris vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, la 1,5 grade.

Conform unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero. Pentru perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Dar, din păcate, aceasta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026”. Cu toate astea, există doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1,5 grade Celsius.