02 mai 2022 | 07:35

În metavers vei putea vorbi cu persoanele decedate: ce este funcția „Live Forever” care oferă nemurirea

ACTUALITATE
În metavers vei putea vorbi cu persoanele decedate: ce este funcția „Live Forever” care oferă nemurirea

Somnium Space dezvoltă o modalitate prin care oamenii să vorbească cu cei dragi chiar și după ce aceștia mor, în metavers. Tot ce necesită sunt cantități masive de date personale. Sychov este CEO-ul și fondatorul Somnium Space, una dintre numeroasele versiuni ale metaversului care au încolțit în ultimii ani. Spre deosebire de mulți dintre concurenții săi, Somnium Space este deja compatibil cu căștile de realitate virtuală, permițând o experiență 3D captivantă.

Moartea tatălui lui Sychov a servit drept inspirație pentru o idee pe care el a ajuns să o numească modul „Live Forever”, o caracteristică viitoare în Somnium Space care le permite oamenilor să aibă mișcările și conversațiile stocate ca date, apoi duplicate ca un avatar care se mișcă, vorbește și sună la fel ca ei – și poate continua să facă asta mult timp după deces. Sychov vrea ca oamenii să poată vorbi cu persoana iubită decedată oricând doresc.

„Literalmente, dacă mor – și am aceste date colectate – oamenii sau copiii mei pot veni, pot intra și pot avea o conversație cu avatarul meu, cu mișcările mele, cu vocea mea”, a spus el pentru Vice. „Veți întâlni persoana respectivă. Și poate că în primele zece minute în timp ce vorbești cu acea persoană, nu ai ști că, de fapt, este un algoritm de inteligență artificială. Acesta este scopul”.

Cum vei vorbi cu bunicii tăi, chiar și după ce mor, în metavers

Pentru Sychov, acestea sunt genul de inovații potențiale care fac din metavers o nouă arenă a experienței umane în care merită să investiți. „Ei cred că în metavers este vorba despre vânzarea NFT-urilor și brandurile care își vând produsele, dar nu este vorba despre asta”, a declarat el. „Este mult mai profund”.

Momentul revelației lui Sychov a venit când și-a dat seama de potențialul uimitor de colectare de date al realității virtuale, o tehnologie pe care a numit-o „magică”, atunci când a vorbit despre ea. „Cantitatea de date pe care le-am putea înregistra despre tine este probabil de o magnitudine, aș spune realist, de o sută până la trei sute de ori mai mult decât atunci când ești pe un telefon mobil”, a spus el.

Tehnologia de realitate virtuală poate colecta modul în care degetele, gura, ochii și întregul corp se mișcă și te poate identifica rapid „mai precis decât amprentele digitale”, conform lui Sychov.

Cercetările disponibile susțin afirmațiile sale. Un studiu din octombrie 2020 publicat în Nature, de exemplu, a concluzionat că, după mai puțin de cinci minute de urmărire a mișcărilor corpului oamenilor, tehnologia de realitate virtuală ar putea identifica pe cineva cu o precizie de 95% dintr-un grup de 500 de persoane. „De aceea VR este atât de puternic”, a spus el. „Nu o vei păcăli”.

Să sperăm că funcția aceasta nu va fi mai mult o amăgire, mai mult decât o bucurie.