Imaginile surprinse cu drona din orașele ucrainene devastate. În urma trupelor ruse au rămas doar ruine FOTO

Imaginile surprinse cu drona din orașele ucrainene devastate. În urma trupelor ruse au rămas doar ruine FOTO

Războiul în Ucraina durează deja de o lună, iar Rusia încă este departe de a-și îndeplini obiectivele militare, pierderile suferite de trupele invadatoare fiind semnificative. Deși multe dintre orașele sale au fost distruse de ocupanții ruși, Ucraina a venit cu un răspuns neașteptat la agresiunea Rusiei. Un montaj video realizat de BBC surprinde amploarea devastării în Kiev, Mariupol, dar și alte localități.

Imagini devastatoare din orașele ucrainene surprinse din dronă

În patru săptămâni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, armata lui Putin a devastat orașe din întreaga țară. Un montaj video realizat de BBC, cu imagini surprinse din dronă, arată amploarea devastării în Kiev, Mariupol, dar și alte localități.


Mariupol, un oraș-port din sud-estul Ucrainei, a fost supus bombardamentelor din primele zile ale invaziei, iar pagubele sunt uriașe. Autoritățile ucrainene spun că 90% din oraș a fost avariat sau distrus.

Imaginile filmate cu drona, difuzate de Garda Națională a Ucrainei, arată o zonă rezidențială din Mariupol încă mocnind după bombardamentele puternice lansate de ruși. Potrivit președintelui Zelensky, peste 100.000 de locuitori au rămas în orașul asediat, în ciuda eforturilor umanitare de evacuare a civililor.

Se știu puține despre soarta actuală a orașului, care a rămas fără apă, hrană, curent și comunicații de zile întregi. Se crede că în urma atacurilor au murit câteva mii de locuitori, însă numărul real al morților este departe de a fi verificat.

Citește și: BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși

Peste 100.000 de persoane, blocate în „iadul“ de la Mariupol

Din cauza poziției sale strategice de-a lungul frontierei sudice a Ucrainei, Mariupol a fost ţinta unor atacuri susţinute ale forţelor ruse. În prezent, aproximativ un sfert din populaţia orașului este încă blocată „în condiții inumane“.

Un raport al Human Rights Watch publicat luni a descris orașul ca fiind un „peisaj infernal înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse“.

La rândul său, deputatul ucrainean, Yaroslav Zelezniak, a descris situația din orașul natal Mariupol drept „iadul pe pământ“.

Oroarea îndurată de locuitorii orașului a fost catalogată astfel de liderul de la Kiev, în discursul său de la miezul nopții: „Fără mâncare. Fără apă. Fără medicamente. Sub bombardamente constante, sub bombardamente constante“.

„Facem tot ce putem pentru a ne elibera oamenii și a debloca circulația ajutorului umanitar“, a mai spus el.

Date fiind condițiile, locuitorii își îngroapă morții în gropi comune, săpate în parcuri, curți sau chiar pe marginea drumului, întrucât nu mai au acces la cimitire.

Orașul mai are provizii pentru o săptămână, au transmis autoritățile ucrainene.

Citește și: