26 aug. 2022 | 11:25

Imagini virale din Letonia: Monumentul de război sovietic din capitală a fost demolat

ULTIMA ORĂ
Imagini virale din Letonia: Monumentul de război sovietic din capitală a fost demolat

Letonia a început demolarea monumentului de război sovietic din Riga. Demontarea întregului complex a durat trei zile. Luni, 22 august, au început lucrările pregătitoare. Marți, 23 august, a fost demolat un grup de sculpturi care înfățișează soldați sovietici, iar miercuri, 24 august, a fost demolată o sculptură cu imaginea lui Nika. Filmările cu demolarea monumentului au devenit virale, iar cei care au asistat la acțiune au început să aplaude.

Monumentul de război sovietic din Riga, demolat complet

La 22 august, când au început lucrările pregătitoare, rușii locali au organizat o pichetare și au provocat conflicte. Au strigat sloganuri pro-rusești și au strigat: „Fasciști”. Poliția a arestat 27 de persoane. Autoritățile din țară au declarat că, dacă printre protestatari se aflau străini, aceștia vor fi deportați.

În același timp, Comitetul rus de anchetă a deschis un dosar penal în legătură cu demolarea unui monument din Riga „în cinstea eliberatorilor Letoniei sovietice și ai Riga de invadatorii fasciști germani”.

Și deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Andrii Klymov, a declarat că Letonia trebuie să fie „învățată să raționeze”, iar ambasada Rusiei în Letonia și-a exprimat indignarea față de Ministerul Afacerilor Externe al țării.


Președintele leton Egils Levits a declarat joi că monumentul contrazice valorile Letoniei, deoarece glorifică ocupația sovietică.

Parlamentul Letoniei a adoptat o lege care demolează toate monumentele sovietice

Până la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, apelurile pentru demolarea monumentului nu au reușit să obțină o majoritate în Letonia.

Totul s-a schimbat în câteva săptămâni, după atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina în primăvară.

În luna mai, parlamentul a anulat acel articol din Acordul de vecinătate leton-rus din 1994, prin care ambele părți se angajau să protejeze monumentele.

La jumătatea lunii iunie, Parlamentul a adoptat o lege care demolează toate monumentele sovietice din Letonia.

Diferite viziuni asupra istoriei în Letonia

Demontarea acestui monument este sensibilă din punct de vedere politic, deoarece reflectă viziunile diferite asupra istoriei pe care le au letonii și marea populație rusofonă.

În timp ce, din punctul de vedere leton, ocupația germană a fost înlocuită de ocupația sovietică în 1945, în urma căreia zeci de mii de oameni au fost deportați în Siberia, în fiecare an, zeci de mii de vorbitori de limbă rusă din Riga sărbătoreau aniversarea sfârșitului războiului ca „Ziua Victoriei” aducând flori la „Monumentul eliberatorilor”.

Cu toate acestea, doar câteva zeci de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva dezmembrării, iar un total de 27 de persoane au fost arestate temporar.

Demontarea monumentelor comemorative de război sovietice a început și în Lituania și Estonia, având în vedere războiul din Ucraina.

După ce un tanc sovietic T-34 a fost luat de pe piedestalul său memorial și dus la un muzeu din Estonia, săptămâna trecută, la Narva, la granița cu Rusia, țara a fost expusă unor atacuri cibernetice masive.