Imagini din satelit cu un vas rusesc transportând 30.000 de tone de cereale furate din Ucraina

Imagini din satelit cu un vas rusesc transportând 30.000 de tone de cereale furate din Ucraina

Au apărut noi fotografii și clipuri video cu o navă rusească plină cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni, relatează CNN.

Zeci de mii de tone de cereale ucrainene, văzute pe o navă rusească

Vasul Matros Poznici a sosit în Portul Latakia, pe 27 mai, potrivit datelor transmise de Maxar Technologies. Poznici se află printre cele trei nave care au fost încărcate cu cereale în portul Sevastopol, în Crimeea anexată. Ultima dată a fost zărit în Sevastopol, în urmă cu două săptămâni, și a fost urmărit în timp ce a tranzitat strâmtoarea Bosfor și a călătorit spre sud, de-a lungul coastelor turcești.

Potrivit datelor transmise, acesta transportă nu mai puțin de 30.000 de tone de cereale. De altfel, un alt vas din Rusia a încărcat, de asemenea, cereale la Sevastopol, în ultimele două săptămâni.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a declarat că Moscova este „dispusă” să ajute la un export „fără obstacole” al cerealelor din Ucraina. Președintele Rus a făcut afirmația în timpul unei discuții telefonice cu președintele francez și cu cancelarul german și a cerut și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră”, au declarat oficialii de la Kremlin.

Pe lângă toate pagubele, Moscova a provocat și o creștere a prețului la cereale în întreaga lume, cu riscul înfometării a zone întregi de pe glob prin blocarea porturilor ucrainene.

Încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către Rusia, porturile țării la Marea Neagră au devenit inactive, blocate de minele și navele de război rusești.

„Toate porturile ucrainene au fost inactive de a doua sau a treia zi de război. Sunt aproximativ 80 de nave blocate în porturile ucrainene. Unele dintre ele sunt goale. Unele au marfă. Echipajele lor s-au dispersat în întreaga lume. Sunt în esență nave fantomă care nu pot părăsi Ucraina”, a declarat Andrei Stavnițer, coproprietar al portului de marfă TIS din Iujne, chiar lângă Odesa.

Citește și: