Dosarul de corupție al lui Tăriceanu, din nou în atenția ÎCCJ. Sunt citate nume grele din politică
Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins definitiv, miercuri, 4 mai, contestația fostului premier Călin Popescu Tăriceanu împotriva deciziei de cameră preliminară prin care instanța supremă stabilea că probele DNA sunt valide în dosarul său de mare corupție. Politicianul ar fi primit o mită de 800.000 de dolari.
Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu din partea ÎCCJ
Update 7 februarie, ora 12.40. Dosarul în care fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de euro pentru prelungirea licențelor Microsoft este pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Bogdan Olteanu (fost șef al Camerei Deputaților), Dan Motreanu (fost ministru al Agriculturii), Eugen Teodorovici (fost ministru de Finanțe) și Karoly Borbely (fost ministru al Comunicațiilor) vor fi citați de ÎCCJ în acest proces de corupție. De asemenea, Dan Andronic (fost consilier politic), israelienii Shimon Sheves (strategul lui Itzak Rabin) și Tal Silberstein (consilier politic, fost ofițer israelian) urmează să se prezinte la instanța supremă.
Știrea inițială: ÎCCJ a stabilit că procesul lui Călin Popescu Tăriceanu poate începe la instanță, urmând ca, pe parcursul procedurilor, să fie administrate de către judecători toate probele anchetatorilor, dar și ale inculpatului.
Potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost respinsă, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Călin Popescu Tăriceanu împotriva încheierii nr. 504 din data de 07 octombrie 2021, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul ÎCCJ – Secția penală, în dosarul nr 619/1/2021/a1.
Probele DNA în dosarul de corupție sunt valide
În baza art. 2502 din Codul de procedură penală, se mențin măsurile sechestrului asigurator luate prin ordonanța nr 668/P/2019 din data de 15.01.2021 și ordonanța nr.668/P/2021 din data de 19.01.2021 ale Parchetului de pe lăngă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, asupra bunurilor inculpatului Popescu Tariceanu Călin Constantin Anton.
Judecătorii instanței supreme îl obligă pe contestator la plata sumei de 300 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Iar onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru Tăriceanu, ăn suma de 80 de lei, rămăne în sarcina statului.
Decizia instanței supreme este definitivă
Decizia ÎCCJ este definitivă, fiind pronunțată în camera de consiliu, miercuri, 04 mai.
În februarie, magistrații ICCJ au respins contestația omului de afaceri Petre Berteanu, în dosarul în care este judecat pentru complicitate la pretinsa luare de mită (800.000 de dolari) de către fostul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu este acuzat de luare de mită
Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, suma de 800.000 de dolari, pentru plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate mai multe hotărâri favorabile societății străine, susțin procurorii DNA.
Fapta s-ar fi realizat în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul afaceristului Petre Berteanu (trimis în judecată în 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat, în numele prim-ministrului de atunci, un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern favorabile societății.