Google Maps, gazda criticilor la adresa războiului din Ucraina: soluția creativă de protest la care nu te așteptai
Pe Google Maps, întotdeauna, ai avut posibilitatea de a lăsa review-uri la orice destinație, nu contează dacă este vorba de un pod sau un restaurant. Nu te-ai fi așteptat însă că acest mecanism să fie folosit ca o formă de protest împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.
Recenziile de pe Google Maps au devenit o constantă a vieții noastre în ultimul deceniu. În momentul în care cauți un restaurant, un bar sau vreo locație de divertisment, în mod aproape inevitabil, arunci o privire și pe review-uri. În teorie, acestea ar trebui să reflecte experiența subiectivă pe care o persoană a avut-o în locul respectiv. În practică, oricine, de oriunde de pe Pământ, poate posta respectivele referințe. Nu contează dacă a călcat vreodată sau nu în acel spațiu. Tocmai din acest motiv, este foarte ușor să bombardezi cu recenzii negative locații din Moscova doar pentru că sunt rusești.
”Opriți-l pe Putin” pe Google Maps
Review-urile la o sumedenie de destinații de pe teritoriul Rusiei au fost încărcate în ultima săptămână de îndemnuri la oprirea războiului și de fotografii care ilustrează dezastrul din această perioadă din Ucraina. În mare parte, par să fie texte de la ucrainieni care se roagă de poporul rus pentru a interveni să-l oprească pe Putin, pentru a-l forța să întrerupă invazia asupra Ucrainei.
”Opriți războiul! Opriți-l pe Putin! Sunt deja 5000 de morți. De ce aveți nevoie de asta?”, este una dintre recenziile postate la Tsarisymo Museum. ”Moscoviților sunteți inteligenți, veți îndura în liniște umilirea poporului vostru? Guvernul vostru, ca naziștii în 1941, au atacat Ucraina. (…) Treziți-vă!”, se arată într-o altă recenzie. ”Opriți războiul împotriva țării mele” Rușilor, guvernul vostru îmi bombardează țara mamă, Ucraina”, spune un altul
Din câte se pare, inițiativa a pornit de la un îndemn postat de grupul de hackeri Anonymous pe Twitter. ”Mergeți pe Google Maps, mergeți în Rusia, găsiți un restaurant sau o afacere și scrieți o recenzie. Când scrieți review-ul, explicați ce se întâmplă în Ucraina”, se arată în postarea @YourAnonNews din februarie 28.