Google Chrome, mai periculos decât crezi: de ce trebuie să-ți instalezi ultima versiune, pe Windows și Android

Google Chrome, mai periculos decât crezi: de ce trebuie să-ți instalezi ultima versiune, pe Windows și Android

Google Chrome continuă să fie cel mai popular browser din lume. Din păcate, acest detaliu, sub nicio formă, nu înseamnă că este perfect. Mai mult decât atât, numărul mare de utilizatori, de fapt, generează un interes sporit din partea hackerilor.

Google a emis un avertisment foarte important legat de o nouă vulnerabilitate în cel mai popular browser in lume. Este vorba de o gaură de securitate care afectează în egală măsură PC-urile cu Windows și smartphone-urile cu Android. Aceasta pare să fie deja exploatată de hackeri și are legătură cu protocolul WebRTC prezent în aproape orice browser.

Ca referință, WebRTC este un standard de comunicații menit să faciliteze integrarea de comunicații audio video în interiorul browserului. Din păcate, implementarea din Chrome este vulnerabilă la atacuri de tip buffer overflow, un detaliu tehnice ce se traduce prin posibilitatea unui atacatori cibernetici să preia controlul asupra PC-ului tău cu Windows și, în mod regretabil, asupra telefonului cu Android.

Soluția stă în actualizarea Chrome

Indiferent dacă folosești Google Chrome pe PC sau Android, este foarte important să te asiguri în permanență că rulezi cea mai recentă versiune. Nu de alta, dar gigantul din Mountain View a publicat deja soluția la problema detaliată mai sus, iar utilizatorii se pot bucura de ea, cu condiția să faci un efort să-ți instalezi ultima variantă a browserului, independent de sistemul de operare pe care îl folosești.

Ideea este că, în momentul în care o vulnerabilitate de browser este deja exploatată la scară largă, ar fi bine să faci un efort să ți-l actualizezi, pentru a fi în siguranță. În acest scop, pe un PC cu Windows, intră în Chrome, apasă pe bulinele din dreapta sus pentru a accesa meniul principal și, din secțiunea Help, intră la About Google Chrome. Acolo, ar trebui să se declanșeze automat procesul de actualizare sau să fii notificat în legătură cu faptul că rulezi ultima versiune. Dacă a avut loc un update, ți se va solicita să repornești browserul pentru a finaliza instalarea.

Pe Android, intră în Google Play Store, caută Google Chrome și optează pentru Update, dacă acesta este disponibil. În teorie, ar trebui să se actualizeze automat pe telefon, dar nu este valabil de fiecare dată.