03 mai 2022 | 07:11

Gigantul american care face valuri în România: nu te-ai fi așteptat la aceste încasări de la Amazon

ACTUALITATE
Gigantul american care face valuri în România: nu te-ai fi așteptat la aceste încasări de la Amazon

Foarte mulți giganți importanți din domeniul tehnologiei și-au deschis sedii în România, iar valoarea afacerilor lor locale explodează de la an la an. Asta s-a întâmplat și în cazul Amazon.

În aparență, ai crede că Amazon nu are nicio treabă cu România. Nu există amazon.ro și prea puțin produse sunt livrate pe meleaguri mioritice de peste mări și țări. În realitate, însă, gigantul are deja câțiva ani pe piața locală și deja se laudă cu performanța de a fi atins 114 o cifră de afaceri de 114 milioane de euro în țara noastră sau aproximativ 550 milioane de lei.

Amazon, mai profitabil decât crezi în România

Aproximativ 3200 de angajați are la această oră Amazon în România, de cinci ori mai mult comparativ cu momentul deschiderii afacerii din țara noastră, 2016.

Ca referință, Amazon activează în județul Iași și a devenit prima companie locală din domeniul IT care se poate mândri cu o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei. Punctual, discutăm de Amazon Development Center, o divizie Amazon pe piața locală, care a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri netă de 555,3 milioane de lei sau aproape 113,5 milioane de euro, conform datelor transmise către Ministrul Finanțelor Publice.

Pe lângă sediul de Iași, deschis în urmă cu aproximativ șapte ani, Amazon mai are sedii de birouri în București și Timișoara. Acestea din urmă, însă, operează sub divizia de la Iași, iar rezultatele financiare sunt cumulate pe toate cele trei orașe.

Dacă ne uităm la creșterea financiară din ultimii ani, merită avut în vedere că aceasta este doar o consecință locală a unui trend global. Cu alte cuvinte, creșterea de aproximativ 21% de la an la an, deși un record fabulos, reprezintă alinierea la creșterea la nivel mondial a gigantului Amazon de pe perioada pandemiei. În ceea ce privește profitul net al diviziei locale, discutăm de aproximativ 19,9 milioane de lei pe 2021.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele