30 mart. 2022 | 12:47

Germania declanșează planul de urgență privind gazul, după ce Rusia a anunțat că primește plăți doar în ruble

ULTIMA ORĂ
Germania declanșează planul de urgență privind gazul, după ce Rusia a anunțat că primește plăți doar în ruble

În Germania, guvernul a declanșat un nivel de avertizare timpurie pentru livrările de gaze naturale și a cerut consumatorilor să economisească energie pe fondul îngrijorării că Rusia ar putea întrerupe livrările dacă nu este plătită în ruble. Națiunile occidentale au respins cererea Rusiei de plăți în ruble, argumentând că ar submina sancțiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Germania declanșează un plan de urgență cu privire la gazul rusesc

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că această mișcare a fost o măsură de precauție, deoarece, până acum, Rusia încă își îndeplinește contractele. Dar el a făcut un apel companiilor și gospodăriilor din Germania să înceapă să-și reducă consumul de gaze.

„Au existat mai multe comentarii din partea Rusiei că, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci livrările vor fi oprite. Pentru a fi pregătit pentru această situație, am declanșat astăzi nivelul de avertizare timpurie”, a spus el reporterilor la Berlin, adăugând că se așteaptă ca Moscova să dezvăluie noi reguli pentru plățile de gaze, potrivit AP.

Habeck, care este și ministrul energiei și vice-cancelar al Germaniei, a spus că acesta a fost primul dintre cele trei niveluri de avertizare și a presupus înființarea unei echipe de criză în ministerul său care va intensifica monitorizarea situației aprovizionării cu gaze.

Germania a luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a-și reduce dependența de aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

„În medie, noi, cei din Germania, am importat 55% din gazul nostru din Rusia în ultimii ani, iar acest lucru a scăzut deja la 40%”, a spus Habeck. Berlinul a semnat acorduri cu mai multe livrări de gaz natural lichefiat, sau GNL, care este expediat în țările europene vecine și apoi pompat în Germania.

Habeck a spus că depozitele de gaze ale Germaniei sunt în prezent umplute la aproximativ 25% din capacitate.

„Întrebarea cât va dura gazul depinde în principiu de mai mulți factori, cum ar fi consumul și vremea. Dacă există multă încălzire, atunci depozitele vor fi golite”, a spus el.

El a adăugat că Germania este pregătită pentru o oprire bruscă a aprovizionării cu gaze rusești, dar a avertizat că acest lucru ar avea „impacturi considerabile” și a îndemnat consumatorii să își joace rolul în prevenirea penuriei prin reducerea cererii.

„Suntem într-o situație în care, trebuie să spun acest lucru clar, fiecare kilowatt oră de energie economisit ajută. Și de aceea aș dori să combin declanșarea nivelului de avertizare cu un apel către companii și consumatori privați să ajute Germania, să ajute Ucraina, economisind gaz sau energie în ansamblu”, a spus Habeck.

Al doilea nivel de avertizare ar cere companiilor din industria gazelor să ia măsurile necesare pentru a direcționa aprovizionarea. Al treilea nivel de avertizare implică intervenția completă a statului pe piața gazelor pentru a se asigura că cei care au cel mai mult nevoie de gaz, cum ar fi spitalele și gospodăriile private, îl primesc, a spus Habeck.