Gazprom sistează livrările prin conducta care tranzitează Polonia. Măsurile luate de ruși, după sancțiunile date de UE
Gazprom vine cu o decizie drastică pentru Europa. Gigantul rus nu o să mai folosească unul dintre gazoductele0cheie pentru tranzitarea gazelor naturale. Este vorba despre gazoductul Yamal-Europa, care tranzitează Polonia.
Kremlinul reacționează la sancțiunile Occidentului. Mișcarea făcută de Gazprom
„În conformitate cu Decretul președintelui Federației Ruse nr. 252 din 3 mai 2022 și cu Decretul Guvernului nr. 851 din 11 mai 2022, au fost impuse sancțiuni pentru o serie de companii străine. Printre acestea se numără compania EuRoPol GAZ, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.
A fost stabilită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor aflate sub incidența sancțiunilor, în special, pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție privind utilizarea unui gazoduct deținut de EuRoPol GAZ pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia.
Anterior, partea poloneză a încălcat în repetate rânduri drepturile PJSC Gazprom în calitate de acționar al EuRoPol GAZ, iar la 26 aprilie 2022, a pus Gazprom pe lista de sancțiuni, blocând capacitatea companiei de a exercita drepturi asupra acțiunilor și altor titluri de valoare ale EuRoPol GAZ și de a primi dividende.”, transmite gigantul rus.
De unde va primi Bulgaria gaze, după ce Gazpromul a decis să taie colaborarea cu guvernul de la Sofia
Până acum, statele europene care au fost pedepsite de ruși că nu au plătit pentru gaze în ruble au găsit soluții rapide. Astfel, Bulgaria va primi, începând cu luna iunie, gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, la un preț mai mic decât Gazprom.
Acțiunea prin care vecinii de peste Dunăre vor primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.
„Livrările de GNL către Bulgaria la preţuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului”, au informat autorităţile bulgare.
De altfel, guvernul de la Sofia spune că a accelerat negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze şi caută să încheie acorduri cu Grecia şi Turcia privind terminalele de gaze naturale lichefiate. Mai mult decât atât, bulgarii au cerut achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene, pentru a face preţurile mai competitive.