19 mai 2022 | 18:47

Furnizorii de energie, puși la pământ de scumpiri: doar pentru consumatori s-au găsit soluții, acuză unele voci

ACTUALITATE
Furnizorii de energie, puși la pământ de scumpiri: doar pentru consumatori s-au găsit soluții, acuză unele voci

Criza energetică din prezent nu afectează doar consumatorii casnici. Chiar și companiile responsabile de furnizarea energiei și gazelor sunt puternic lovite de explozia inflaționistă de pe piața de profil, furnizorii spunând că au ajuns la fundul sacului.

Furnizorii de energie se află într-o situație foarte dificilă. Se pare că statul nu doar că n-ar fi adoptat și pentru ei măsuri de sprijin, ci nici măcar nu și-a achitat obligațiile financiare față de ei.

Sectorul încă tremură, susține vicepreședintele ANRE

„Eu cred că sectorul încă tremură, pentru că, deocamdată, s-au găsit soluţii doar la nivelul consumatorilor. Am reuşit să liniştim consumatorii, mare parte dintre ei, pentru că, de exemplu, marii consumatori de gaze nu beneficiază la o plafonare şi sunt expuşi unei pieţe cu preţuri foarte mari, dar măcar pe acest segment care este cel mai important al pieţei, consumatorii s-au găsit soluţii”, a declarat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Deși s-ar înregistra niște progrese în relația stat-furnizor, situația e departe de a fi ideală, după cum afirmă oficialul ANRE.

„Nu pot spune că în privinţa plăţilor care trebuie făcute din bugetul de stat către furnizori lucrurile stau bine. S-au făcut nişte paşi, nişte progrese. Nu pot să vă spun cifre, plăţile sunt făcute de Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei, pe baza calculelor ANRE. Noi de abia săptămâna trecută am reuşit să finalizăm primele calcule pentru noiembrie şi decembrie şi sperăm că din acest moment să reuşim să accelerăm, iar la sfârşitul lunii mai să avem plătite primele trei luni (de compensare şi plafonare – n.r.), adică noiembrie, decembrie şi ianuarie. După care schimbăm tiparul şi ne concentrăm pe februarie-martie, apoi şi aprilie”, a punctat acesta.

Faptul că sectorul energetic românesc se confruntă cu unele probleme este evidențiat nu doar de declarațiile înalților oficiali din domeniu, ci și de volumul mare al reclamațiilor și petițiilor primite de autoritățile competente.

„Dacă în 2021 am avut un număr dublu faţă de 2020, în primele trei luni din an a continuat acest val. Sper ca, odată cu ordonanţa 27 (care prevede plafonarea preţului timp de un an – n.r.), lucrurile să se aşeze şi consumatorii să se calmeze.

În plus, sunt foarte mulţi potenţiali investitori care au probleme cu obţinerea autorizaţiilor de racordare, ne luptăm cu transportatorul, cu distribuitorii în interpretarea regulamentelor de racordare şi vin sesizări şi din această parte”, a mai declarat vicepreședintele ANRE.

Din fericire, sectorul energetic din România are premise bune, pe fondul adoptării, de curând, a Legii offshore.

„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a susţinut ministrul Energiei, Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.