12 iul. 2022 | 16:22

FOTO NASA dezvăluie cea mai profundă imagine a universului

ACTUALITATE
FOTO NASA dezvăluie cea mai profundă imagine a universului

Săptămâna trecută, administratorul NASA Bill Nelson ne-a spus că vom vedea „cea mai profundă imagine a Universului nostru care a fost făcută vreodată” pe 12 iulie, datorită telescopului spațial James Webb (JWST).

Prima imagine a fost lansată de președintele american Joe Biden într-un stream live special pe care îl poți viziona în timp real mai jos.

JWST poate privi înapoi în timp la doar o sută de milioane de ani după Big Bang – practic anii mici pentru Universul nostru vechi de 13,8 miliarde de ani. Toate acestea se datorează uriașei sale oglinzi primare și capacității de a vedea străvechea lumină infraroșie întinsă a spațiului îndepărtat.

Imaginea reprezintă una dintre cele cinci ținte cerești alese de un comitet special pentru primele observații ale telescopului spațial. SMACS 0723 este un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor și mai îndepărtate. Fenomenul se numește gravitational lensing (lentilă gravitațională).

NASA are planuri mari

Deoarece universul se extinde, lumina de la primele stele se schimbă de la lungimile de undă ultraviolete și vizibile la lungimile de undă mai lungi în infraroșu – pe care JWST le poate detecta în detalii nevăzute până acum.

„Dacă te gândești la asta, este mai departe decât a privit vreodată omenirea până acum”, a spus Nelson în timpul unei conferințe de presă săptămâna trecută la Institutul de Știință al Telescopului Spațial din Baltimore.

JWST a fost lansat în decembrie anul trecut și acum orbitează în jurul Soarelui la un milion de mile (1,5 milioane de kilometri) distanță de Pământ.

„Vom explora obiecte din sistemul solar și atmosfere ale exoplanetelor care orbitează alte stele, dându-ne indicii dacă atmosferele lor pot fi similare cu a noastră”, a spus Nelson în briefing-ul de presă.

„S-ar putea să răspundă la unele întrebări pe care le avem: de unde venim? Ce mai există acolo? Cine suntem? Și, desigur, va răspunde la unele întrebări la care nici măcar nu știm care sunt întrebările”.