Forțele ruse ar fi bombardat o școală din Donețk cu bombe cu fosfor alb puternic inflamabile

Forțele ruse ar fi bombardat o școală din Donețk cu bombe cu fosfor alb puternic inflamabile

Ucraina acuză Rusia că a bombardat o şcoală din Avdiivka, regiunea Doneţk (estul țării), utilizând muniţii cu fosfor alb puternic inflamabile, care au provocat un incendiu ce a mistuit întreaga clădire. Atacul a fost semnalat de către şeful administraţiei regionale militare, Pavlo Kirilenko, pe contul său de Telegram.

Ucraina, acuzații la adresa soldaților ruși. Ar fi folosit din nou bombele cu fosfor alb

Dispozitivele explozive cu fosfor alb provoacă incendii care nu pot fi stinse cu apă, iar componentele sale la atingerea cu pielea umană încep să o „devoreze” până străbat osul. Utilizarea acestora în perimetrul localităţilor este interzisă de Convenţia de la Geneva (1977).

„O altă instituţie de învăţământ, distrusă de ruşi în regiunea Doneţk – Şcoala nr.1 din Avdiivka”, susţine Pavlo Kirilenko. „Noaptea trecută, trupele ruse au efectuat bombardamente asupra unei şcoli cu muniţie cu fosfor alb interzise. Şcoala a ars în întregime. Din fericire, nu au fost înregistrate victime: în interiorul clădirii se afla doar personalul de pază, care a reuşit să se salveze”, precizează bărbatul.

O școală din Donețk a fost distrusă

Înainte de război, în această şcoală, din care a rămas o carcasă fumegândă, învățau circa 200 de copii, potrivit Ukrinform.

„În şcoală nu se afla niciun militar şi nici echipamente militare. Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă” în Ucraina, acuză şeful administraţiei regionale militare Donețk.

Pagubele create de ruși în estul Ucrainei

Oficialul ucrainean a indicat că, din 24 februarie, când a început invazia, armata rusă a avariat sau distrus 416 instituţii de învăţământ în regiunea Doneţk (estul țării), inclusiv 181 de grădiniţe, 191 de şcoli, 23 de unități profesionale şi 21 de universităţi.

„Vom reconstrui totul, dar ruşii vor plăti un preţ mare” pentru aceasta, a adăugat Kirilenko.

Unde a mai utilizat Kremlinul fosfor alb

Totuși, nu este prima oară când autorităţile ucrainene acuză Moscova de utilizarea bombelor cu fosfor alb în atacurile împotriva oraşelor din Ucraina. Recent, Kievul a dezvăluit că soldații ruși au lovit cu fosfor alb combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov.

Substanța pare ceară și miroase a usturoi

Pagubele munițiilor cu fosfor sunt extrem de mari. Substanța chimică este asemănătoare cerei, adesea gălbuie sau incoloră, despre care experții militari spun că miroase a usturoi, scrie CBS News. Forma albă este foarte toxică și „cunoscută pentru severitatea rănilor pe care le provoacă”, notează Organizația pentru Drepturile Omului.

Fosforul alb se aprinde rapid la contactul cu oxigenul și este foarte solubil în grăsime, ceea ce înseamnă că, „dacă aterizează pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a avertizat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al forțelor de apărare chimică, biologică și nucleară ale Regatului Unit și ale NATO.