ANAF dă undă verde programului Cronos, care dă fiori reci afaceriștilor necinstiți
Cronos – aceasta este denumirea programului desfășurat de Fisc, împreună cu alte instituții de forță, pentru depistarea și sancționarea antreprenorilor necinstiți din țara noastră. Controalele au primit deja undă verde, iar noi avem domeniile care ar trebui să se aștepte ca, din clipă în clipă, să se trezească cu inspectorii la ușă.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, împreună cu Inspecția Muncii (IM) vor căuta, în special, să descopere formele de muncă nedeclarate sau declarate parțial. Sunt vizate situațiile în care angajații muncesc la negru, sau muncesc mai multe ore decât cele declarate la stat. Nu vor scăpa de vigilența oamenilor legii nici patronii care au semnat contracte pe bani mai puțini cu angajații, iar sumele le completau cu bani oferiți „la negru”, nefiscalizați.
Totodată, trebuie să precizăm și faptul că vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale.
Pe ce domenii se vor concentra controalele
Potrivit unei informări a celor de la ANAF, vizate sunt firmele din construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie, dar și altele.
„În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.
Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri”, potrivit unui comunicat ANAF.