17 iun. 2022 | 11:32

Filmul „Seven Days On Mars”, sau cum a văzut profesorul Brian Cox planeta Marte

ACTUALITATE
Filmul

Când roverul Perseverance a aterizat pe suprafața Planetei Roșii în 2020, demarând o nouă generație de explorare pe Marte, toți am fost curioși ce va găsi acolo.

Cu toate acestea, aterizarea pe o planetă aflată la aproximativ 54,6 milioane de kilometri (33,9 milioane de mile) distanță a fost doar începutul călătoriei lui Perseverance. BBC a vorbit cu profesorul Brian Cox despre ce a urmat, subiectul noului său film, Seven Days On Mars.

În film, îl urmăm pe profesorul Brian Cox în timp ce se îndreaptă către Jet Propulsion Lab (JPL) al NASA pentru o privire în culise asupra controlului misiunii pentru Marte 2020 – una dintre cele mai ambițioase misiuni lansate vreodată, care încearcă să stabilească dacă viața a existat cândva pe Planeta Roșie.

Marte, încă un mister

Cox a urmărit fiecare mișcare a lui Perseverance, în timp ce se îndreaptă către o deltă antică a râului din craterul Jezero și încearcă să doboare recordul pentru cea mai lungă distanță parcursă pe o altă planetă în șapte zile.

În săptămâna sa de acces exclusiv, Cox urmărește echipele care ghidează în prezent roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity, în timp ce încearcă să traverseze 200 de metri pe zi peste craterul Jezero. Locul acesta este considerat a fi un candidat plin de speranță pentru a dezvălui dovezi ale vieții anterioare, dar direcționarea unui rover pe terenul imprevizibil al unei planete aflate la zeci de milioane de mile depărtare vine cu provocări unice.

În fiecare zi, inginerii NASA îi trimit instrucțiuni lui Perseverance, care apoi abordează călătoria în mod autonom, urmând instrucțiunile, dar cu capacitatea încorporată de a rezolva anumite obstacole în cazul în care apar. În acest timp, echipa JPL trebuie să aștepte până când va primi un semnal și poate vedea cum a progresat Perseverance.

Ca referință, craterul Jezero a fost umplut de un lac vast în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani. Aceasta este ceea ce caută să găsească misiunea Marte 2020 și roverul Perseverance și, dacă vor avea succes, ar putea schimba tot ceea ce știm despre viața în univers.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele