07 iun. 2022 | 12:14

”Focul Viu”, fenomenul straniu din Subcarpaţii Vrancei, explicația flăcărilor fără sfârșit care ies din pământ

ACTUALITATE
”Focul Viu”, fenomenul straniu din Subcarpaţii Vrancei, explicația flăcărilor fără sfârșit care ies din pământ

Fenomenul „Focului Viu” poate fi întâlnit în comuna din Vrancea, Andreiașu de Jos. De-a lungul a 40 de hectare poate fi observat acest fenomen natural.

La nivelul țării, reprezintă cea mai mare arie de „focurii vii”, având totodată și cel mai mare debit de metan, 50 de tone anual. În urma unei analize asupra șase orificii, cercetătorii au concluzionat că doar prin acestea sunt emanate aproximativ 24 de tone de gaz metan anual.

În afară de gazul metan, din sol mai ies și alte gaze cum ar fi dioxid de carbon, azot și heliu. Cu toate că nu se știe vechimea acestui fenomen, se vorbește că ar fi rezultatul unei erupții vulcanice din trecut. Potrivit cercetărilor arheologice, materia primă din zonă constă în rocile vulcanice.

Acest specatcol al flăcărilor devine foarte interesant pe parcursul nopții. Aceste flăcări care ies din pământ ar putea fi interpretate și ca un avertisment în cazul unui seism, după cum spun localnicii, fiind primii care află momentul când urmează a avea loc un cutremur.

Fenomenul „Focului Viu” explicat din punct de vedere științific

Flăcările care au o dimensiune cuprinsă între 45 și 50 cm, pot fi observate mai greu în timpul zilei, însă pe măsură ce se lasă seara, ele oferă un adevărat spectacol natural. Această zonă de peste 400 de metri pătrați a fost declarată rezervație naturală încă din anul 1973.

Mii de turiști iau cu asalt zona pentru a se bucura de frumusețea flăcărilor naturale. Noaptea însă peisajul este unul magnific, luminând pădurea de brazi din vecinătate, redând o atmosferă de poveste.

„Chiar dacă drumul este mai prost şi pătrunzi greu cu maşinile străine pe aici, chiar dacă nu există locuri de cazare pentru vizitatori , am văzut de multe ori turişti din afara ţării. Vara se opresc peste noapte cu cortul şi stau aici câteva zile. Am văzut aici englezi şi polonezi. Este adevărat că acum sunt din ce în ce mai puţini, dar sperăm să se poată face ceva şi pentru zona aceasta, să nu intre în anonimat”, a afirmat profesorul Costică Mocanu.

fenomenul focului viu

Localnicii spun ca aceste focuri pot prevesti un cutremur

Aceste locuri pe unde ies flăcările nu sunt unele fixe. Ele sunt schimbate pe măsură ce alte orificii iau naștere. Chiar dacă cineva încearcă să stingă aceste flăcări, ele se reaprind în același loc sau imediat alături. Localnicii cunosc și câteva legende despre Focul Viu.

Acesta reprezintă protectorul animalelor, aceasta fiind legenda cu conotație pozitivă. De asemenea, Focurile Vii mai au și o parte negativă, astfel că atunci când flăcările depășesc înălțimea de doi metri, ele prevestesc următorul cutremur.

Cu toate că în trecut a fost amenajată acolo o scenă unde diferiți artiști veneau să cânte la Festivalul „Focul viu” acum, acest eveniment cultura nu mai are loc. Pentru a putea ajunge în acest loc, trebuie să ajungi pe DN 2M Focșani – Odobești – Andreiașu, iar după aceea, traversezi podul de peste Milcov și mergi către Andreiașu de Sus.