Lacul Albastru, probabil cel mai fascinant loc din România: de ce își schimbă culoarea, unde îl găsești

Lacul Albastru, probabil cel mai fascinant loc din România: de ce își schimbă culoarea, unde îl găsești

La nivel global, este posibil să mai fi auzit uneori de lacuri cu culori ciudate sau schimbătoare. Nu te-ai fi așteptat însă să găsești așa ceva în România, dar avem și noi niște minunății naturale fascinante, precum Lacul Albastru.

Dacă tot ți-ai petrecut mai mult timp în țară în ultimii ani și ai făcut ocazionale deplasări în natură, ar fi păcat să nu ajungi și la Baia Sprie, regiunea fascinantă din județul Maramureș în care și-a găsit loc Lacul Albastru. Ilustrat în imaginile alăturate, acesta pare un loc pur și simplu magic, mai ales dacă ai în vedere transformarea sa cromatică.

lacul_albastru

Lacul Albastru care își schimbă culoarea – Baia Sprie, Maramureș

Baia Sprie este un mic orășel aflat la poalele Munților Gutâi din județul Maramureș. Acolo se ascunde un obiectiv turistic unic în lume. Este vorba de un lac natural cunoscut simplu doar sub numele de Lacul Albastru. Își schimbă culoarea în funcție de lumină. Partea bună este că a fost numit un monument al naturii, deci are totuși un statut protejat și, cu un pic de noroc, s-ar putea să supraviețuiască pe termen lung. Discutăm, practic, de o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a.

Lacul Albastru de la Baia Sprie este o rezervație naturală de tip hidro-geologic, se află la o altitudine de 500m, la poalele Munților Gutâi, în apropiere de DN18. Acesta din urmă este drumul național care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației.

La trei kilometri de oraș, Lacul Albastru pare să fi devenit faimos în lume. “Nu ştiu dacă este cel mai vizitat obiectiv touristic din Baia Sprie, însă ştiu că anul trecut a avut parte de foarte multă promovare care a atras oameni din toată lumea. Noi vrem să îi facem o şi mai mare promovare, dar nu am prea putut până acum. Accesul la lac este destul de dificil, însă vom încerca anul acesta să îmbunătăţim căile de acces spre acest lac, nu până la lac. Din câte ştiu eu, concentraţia de fier şi cupru este în scădere, însă cumva se reglează singură”, a declarat, pentru Adevărul, primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.