24 dec. 2022 | 10:35

Fenomenul bizar care se întâmplă cu stelele: ce au descoperit astronomii

ACTUALITATE
Fenomenul bizar care se întâmplă cu stelele: ce au descoperit astronomii

Ceva ciudat se întâmplă cu anumite stele: astronomii spun că stelele „sunt defecte”.

„Defecțiunile” stelare, așa cum sunt numite, sunt variații structurale mari care apar în nucleele interioare ale gigantelor roșii. Iar astronomii, după ce au aruncat o privire mai atentă, găsesc mai multe dintre aceste „difecțiuni” decât s-au așteptat vreodată.

Nu este prima dată când „defecțiunile” în stele au fost descoperite, dar acele cazuri au avut de-a face cu rotația unei stele. „Defecțiunile” de acum, conform noului studiu publicat în revista Nature Communications, afectează mult mai mult, inclusiv oscilațiile unei stele și comportamentul undelor sonore.

Un anumit tip de gigantă roșie cunoscută sub numele de „grămadă roșie” posedă aceeași luminozitate, permițându-le astronomilor să o folosească pentru a determina distanța lor și, prin extensie, pe cea a galaxiilor din jur, un fel de puncte de trecere galactice. Mai simplu spus, această gigantă roșie e esențială pentru înțelegerea și diagramarea universului nostru.

Ce se întâmplă cu stelele

Așadar, când se dovedește că unele dintre stele suferă unele variații derutante ale structurilor lor de bază, este o idee bună să aflăm de ce.

„Prin analizarea acestor variații, le putem folosi pentru a obține nu numai parametrii globali ai stelei, ci și informații despre structura precisă a acelor obiecte spațiale”, a spus autorul principal al studiului, Mathieu Vrard, într-un comunicat de presă.

Dintr-un eșantion de 359 de gigante roșii, s-a descoperit că 24 au prezentat semne de avarie la un moment dat în timpul vieții lor. Asta înseamnă în jur de șapte procente – o proporție absolut masivă la scară cosmică.

În ceea ce privește motivul pentru care apar aceste erori, știința este neclară. Una dintre cele două teorii predominante sugerează că erorile sunt o parte normală a evoluției unei stele, dar majoritatea celor care apar sunt prea nesemnificative pentru a fi observate.

Dar descoperirile lui Vrard nu par să susțină această teorie și sugerează că problemele sunt „netezite temporar de un proces fizic necunoscut, ce duce la modificări intermitente în structura miezului”, se arată în studiu.