19 mart. 2022 | 09:12

Fenomen incredibil în univers: o stea a creat un adevărat spectacol cosmic

ACTUALITATE
Fenomen incredibil în univers: o stea a creat un adevărat spectacol cosmic

Vrei să te simți infinit de mic? Atunci aruncă o privire la cele mai recente fotografii de la Observatorul de raze X Chandra al NASA, care arată un fascicul de raze X format din materie și antimaterie lungă de 40 de trilioane de kilometri, curgând dintr-o stea care se prăbușește.

Sursa fasciculului, adică rămășițele care se rotesc și se prăbușesc ale unei stele cunoscute altfel sub numele de pulsar, este situată la aproximativ 1.600 de ani lumină de Pământ și este considerată „relativ mică”, chiar dacă are aproximativ dimensiunea unui oraș, potrivit NASA. Se rotește de trei ori pe secundă și se mișcă prin spațiu cu aproximativ un milion de mile pe oră.

După cum notează NASA într-un comunicat de presă, fasciculul gigant de raze X poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă de ce Calea Lactee practic explodează cu antimaterie, antiteza materiei care i-a nedumerit pe oamenii de știință de aproape un secol. Deși oamenii de știință știu ce este antimateria în teorie, ei încă nu știu cum a intrat în galaxia noastră.

Dar, într-un studiu care urmează să fie publicat în Astrophysical Journal, cercetătorii de la Universitatea Stanford, Martjin de Vries și Roger Romani, sugerează că ar fi putut găsi un răspuns: pozitronii, echivalentul antimateriei al electronilor, pot proveni din câmpurile energetice generate de pulsari care se rotesc rapid, cum ar fi unul fotografiat de observatorul Chandra. Acest lucru este în contrast puternic cu teoriile predominante conform cărora pozitronii au, în general, probleme cu scurgerile din pulsari și, prin urmare, nu pot explica abundența de antimaterie din galaxia noastră, potrivit NASA.

Această stea poate fi răspunsul la multe întrebări

„Este uimitor că un pulsar care are doar zece mile în diametru poate crea o structură atât de mare încât să o putem vedea de la mii de ani lumină depărtare”, a spus de Vries în declarație. „Cu aceeași dimensiune relativă, dacă filamentul s-ar întinde de la New York la Los Angeles, pulsarul ar fi de aproximativ o sută de ori mai mic decât cel mai mic obiect vizibil cu ochiul liber”, a adăugat el.

Este o descoperire care implică niște numere cu adevărat uluitoare. Dar, având în vedere că unii fizicieni cred că ar putea exista un întreg univers de antimaterie care se mișcă înapoi în timp de la Big Bang, nu pare atât de exagerat.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele