14 iul. 2022 | 11:00

Farsa pe TikTok care te lasă fără bani în cont: avertismentul experților pe care nu trebuie să-l ignori

ACTUALITATE
Farsa pe TikTok care te lasă fără bani în cont: avertismentul experților pe care nu trebuie să-l ignori

În cazul în care credea cineva că TikTok este un colț al internetului ferit de pericole, se înșeală amarnic. Pe lângă provocările virale care se pot lăsa cu victime, rețeaua de socializare te poate lăsa și fără bani în cont.

Ai mai auzit probabil în trecu de fraude telefonice cu apeluri scurte din țări străine, iar dacă sunai înapoi, riscai niște costuri fabuloase. Un mecanism similar s-a viralizat acum pe TikTok, iar infractorii cibernetici fac bani frumoși pe baza inconștienței utilizatorilor. Ca de obicei, totul pleacă de la promisiunea unor câștiguri generoase cu un efort minim sau inexistent pentru cel care ajunge să fie fraudat.

Cum pierzi banii din cont pe TikTok

Conform datelor obținute de experții cibernetici de la Kaspersky, noua tehnică de fraudare pe TikTok este deja destul de populară și poartă numele de vishing. Ca referință, cercetătorii au detectat o creștere a numărului de e-mail-uri de tip vishing în iunie (aproape 100.000 în total) și au colectat aproximativ 350.000 de e-mailuri de acest tip în perioada martie – iunie 2022.

Vishing sau voice phishing este o formă de înșelătorie care are în spate un mesaj vocal. Infractorii te conving în acest fel să dezvălui informații personale și detalii bancare printr-un apel telefonic. La bază, ca de obicei, se află un email de la un comerciant cunoscut sau un serviciu de plată, precum PayPal.

Diferența față de practicile tradiționale de phishing constau în faptul că, de această dată, în loc să răspunzi la emailul malițios sau să deschizi un link, trebuie să suni de urgență la numărul de asistență pentru clienți, din același email. Conform experților Kaspersky, această soluție funcționează mai eficient decât în trecut pentru că, atunci când victimele vorbesc la telefon sunt mai distrase, se concentrează mai greu. Nu ajută nici faptul că, cel de la capătul firului te grăbește, e intimidează, îți cere să furnizezi urgent detaliile cardului de credit pentru a anula tranzacția frauduloasă. Imediat după, încep să dispară banii din cont.

Revenind însă la TikTok, numărul de farse pe bază de vishing care s-au viralizat pe platformă ilustrează perfect cât de ușor pot fi păcăliți oameni să ofere date personale la telefon, semnificativ mai ușor decât prin email sau pe un website.

Cum te protejezi de vishing, conform Kaspersky

  • Verificarea adresei expeditorului. Cele mai multe e-mail-uri de tip spam provin de la adrese care nu au sens, de exemplu, amazondeals@tX94002222aitx2.com sau ceva similar. Trecând cu mouse-ul peste numele expeditorului, care poate fi scris incorect, puteți vedea adresa de e-mail completă. Dacă nu sunteți sigur dacă o adresă de e-mail este legitimă sau nu, o puteți introduce într-un motor de căutare pentru a o verifica.
  • Atenția sporită la informațiile care sunt solicitate. Companiile legitime nu vă contactează din senin prin e-mail-uri pentru a vă solicita informații personale, cum ar fi detalii bancare sau cele legate de cardul de credit, codul numeric personal sau alte date sensibile. În general, mesajele nesolicitate care vă spun să „verificați detaliile contului” sau „actualizați-vă informațiile contului” trebuie tratate cu prudență.
  • Să fiți precauți dacă mesajul primit vă induce un sentiment de urgență. Atacatorii încearcă adesea să pună presiune pe victime folosind această tactică. De exemplu, subiectul poate conține cuvinte precum „urgent” sau „acțiune imediată necesară” pentru a vă presa să acționați.
  • Verificarea gramaticii și ortografiei este o modalitate eficientă de a identifica un escroc. Greșelile de scriere și gramatica fără sens sunt considerate cele mai importante semnale de alarmă. La fel sunt și frazele ciudate sau sintaxa neobișnuită, care ar putea rezulta din traducerea e-mail-ului de mai multe ori înainte, prin diferite aplicații de traducere a textelor.
  • Instalarea unei soluții de securitate de încredere și respectarea recomandărilor acesteia. Soluția sigură va rezolva automat majoritatea problemelor și vă va alerta dacă este necesar.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele