12 iul. 2022 | 15:39

Fără precedent la Lidl, Kaufland, Profi sau Dedeman. Oamenii vin o zi și apoi dispar, nici banii mulți nu mai sunt buni în criza actuală de personal

ACTUALITATE
Fără precedent la Lidl, Kaufland, Profi sau Dedeman. Oamenii vin o zi și apoi dispar, nici banii mulți nu mai sunt buni în criza actuală de personal

Situație fără precedent la cele mai mari magazine din țara noastră; oamenii nu mai vor să muncească la Lidl, Kaufland, Dedeman sau Profi, aceste marketuri confruntându-se cu o adevărată criză de personal.

Ușile supermarketurilor din țară sunt aproape tapetate cu anunțuri de angajare. Cu toate astea, se pare că nici cei mai mulți bani din lume nu-i mai impulsionează pe români să se angajeze în această industrie. Firește, trebuie să recunoaștem, „cel mai mulți bani din lume” este, până una-alta, o noțiune extrem de relativă. Cu alte cuvinte, depinde pe cine întrebi.

Situație critică pentru cele mai mari lanțuri de retail din țară: oamenii vin o zi, ca mai apoi să „dea bir cu fugiții”

În mod evident, socoteala de acasă nu pare să se potrivească cu cea din târg, atunci când vine vorba despre așteptările românilor și realitate. Altfel nu ne explicăm cum de cele mai mai mari lanțuri de retail din țară se confruntă cu o asemenea situație.

Spre exemplu, în Sibiu, AJOFM raporta aproximativ 1.400 de locuri de muncă, la nivel general, și aproape 50 de posturi ca agent de vânzări și lucrător comercial. Evident, vorbim despre locuri vacante, nedorite de absolut nimeni.

În detaliu, Profi a raportat că are nevoie de 40 de angajații, în magazinele sale, însă oamenii nu se arată dispuși să le ocupe.

Situația este critică și la alte magazine din țară, aparținând altor companii multinaționale, majoritatea raportând că angajații vin o zi, văd despre ce este vorba, ca mai apoi să nu se mai întoarcă, a doua zi.

Totuși, conform estimărilor, lucrătorii comerciali cu experiență pot primi mai bine de 3.500 de lei lunar, manipulatorii, la rândul lor, încasând în jur de 3.000 de lei. Aici se adaugă un contract de muncă pe durată nederminată, bonusuri, training și bonuri de masă, dar și posibilitatea de a beneficia, conform contractului, de 22 de zile de concediu anual.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele