Expoziția globală World Press Photo vine în România: când o vom putea vedea, unde

Expoziția globală World Press Photo vine în România: când o vom putea vedea, unde

Cea de-a 65-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, la nivel național, în perioada cuprinsă între lunile mai – august 2022 și este prezentă pentru a 11-a oară în țara noastră.

Conform unui comunicat, expoziția va ieși din muzee și va fi expusă publicului larg în centrele a opt mari orașe din țară: București, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Iași, Constanța și Oradea.

„Nicicând lupta cu fake news-ul nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat și fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în fața privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini și povești în locuri ușor de accesat și în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziția din muzeu și am mers direct către public, în inimile marilor orașe și, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România.

Cele 122 de fotografii vor fi însoțite și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.

World Press Photo, uneală împotriva răspândirii fenomenului de fake news

„E timpul să ne informăm corect, să ne verificăm sursele, să fim educați, să ieșim din ciclul știrilor locale și să ne îndreptăm privirea și către subiectele globale importante. Iar expoziția World Press Photo are această forță. Dorința noastră este ca cei care o văd să plece măcar cu un semn de întrebare, dacă nu complet schimbați”, a adăugat Cristian Movilă.

Timp de 35 de zile, non-stop, fotografiile vor fi expuse simultan în perioada 1 mai – 4 iunie în toate orașele din România, menționate anterior.

Anul acesta, în competiția de fotojurnalism, au fost înscrise 64.823 de lucrări, realizate de 4.066 fotografi, din 130 de țări din întreaga lume. Într-un final, au fost selectați 241 de câștigători regionali și 4 câștigători globali:

  • Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru
    The New York Times;
  • Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru
    National Geographic/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil,
    pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.
Citește și: