02 feb. 2022 | 10:35

Exploatată încă de pe vremea lui Ceaușescu, chinezii au ajuns să importe bogăția din România

ACTUALITATE
Exploatată încă de pe vremea lui Ceaușescu, chinezii au ajuns să importe bogăția din România

În perioada comunismului existau o mulțime de fabrici și uzine care produceau diferite materii prime și produse pentru export. Majoritatea dintre ele au fost închise, dar încă există o resursă pe care China o importă din România. Aceasta aduce și astăzi sume importante în țară. Iată care este bogăția din România pe care o importă chinezii.

Compania Cuprumin Abrud, cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România, va vinde şi în 2022 minereul de cupru în China, via o companie din Singapore.

Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, firma prin care românii fac afaceri în privința exploatărilor miniere, este una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Începând cu luna noiembrie 2021, vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost licitată la nivel internațional. Iar cea mai avantajoasă ofertă a venit din partea Trafigura.

Bogăția din România e la chinezi

Preţul oficial al contractului care va intra în vigoare la 1 martie 2022 nu a fost făcut public.

Concentratul de cupru care se exploatează din cariera de la Roșia Poeni, județul Alba, urmează să ajungă totuși și anul acesta în China, în timp ce în țara noastră nu mai există de peste 15 ani un combinat de prelucrare a minereului de cupru. Minereul ajunge la un conținut de 0,37 – 0,4% cupru, însă prelucrarea sa la Uzina din Dealul Piciorului asigură o concentrație de 20-21%.

În ceea ce privește cifrele, Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record, cu mult mai mari faţă de perioada similară a anului 2020. Veniturile companiei au ajuns la suma de 171,78 de milioane de lei, cu peste 65% mai mari faţă de anul anterior. Valoarea producţiei de concentrat de cupru vândută în această perioadă a ajuns la 116,25 milioane de lei.

Exploatarea acestei cariere a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România. Rezervele sale reprezintă 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ cinci mii de tone de cupru pe an.

Mai multe detalii despre această afacere poți citi aici.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele