Bogăția românilor, la o mână de oameni: câți dintre noi sunt bogați în România, cu adevărat

Bogăția românilor, la o mână de oameni: câți dintre noi sunt bogați în România, cu adevărat

Dacă trăiești cu impresia că foarte mulți din români sunt din ce în ce mai bogați, ai dreptate. Raportat însă la populația generală, numărul lor este mic sau foarte mic, iar pandemia nu a făcut decât să accelereze discrepanțele.

La finele anului trecut, avuția netă a românilor a atins un prag record, 2400 de miliarde. Pentru prima dată, ponderea depozitelor bancare, a depunerilor în fondurile de investiţii şi în fonduri de pensii private, a crescut până la 24%-25% în total avuţie netă a populaţiei, conform declaraţiilor lui Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR. Oficialul a atras însă atenția asupra faptului că doar 0,3% dintre deponenții cu conturi în bancă dețin aproximativ 20% din totalul depozitelor înregistrate în sistem.

Practic, bogații din România sunt în număr de 46.000. Doar ei au conturi bancare de peste 400.000 de euro. Direcţia de stabilitate financiară a făcut calculele, iar concluziile sunt simplu de înțeles. Averea netă a populaţiei a crescut la un nivel record în anul pandemiei, ajungând la 2.400 de miliarde de lei faţă de 2.250 de miliarde de lei cu un an înainte. Aşa cum explică directorul adjunct al direcţiei BNR, majorarea avuţiei nete a populaţiei se datorează în mare parte creşterii depunerilor populaţiei în depozite bancare, fonduri de investiţii şi pensii private.

Proprietățile imobiliare au decăzut în 2020, de la 90% pondere la 75% din totalul avuției nete. Pe de altă parte, ponderea activelor detaliate mai sus, din totalul avuţiei nete, a ajuns să reprezinte 24% – 25%. Partea uimitoare nu ține însă de tipul avuției și de schimbările din acest spectru al ecuației, ci de faptul că „peste 20% din totalul depozitelor bancare din sistem se află în mâna acirca 0,3% deponenţi din sistem”, după cum a declarat Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Bancară din BNR.

Afirmațiile de mai sus se bazează pe datele oferite de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare, la sfârşitul anului 2020. Conform instituției, totalul depozitelor bancare era de 418,69 miliarde de lei la momentul respectiv. În concluzie, procentul de 20% depuneri din sistem este de circa 84 de miliarde de lei, iar cei 0,3% proprietari sunt circa 46.000 de români. Dacă ar fi să facem o medie a deţinerilor în cash a celor mai bogaţi români am obţine o medie de peste 400.000 de euro per cont bancar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: