25 mart. 2022 | 11:08

Experții nucleari, îngrijorați că un accident ar putea amenința sănătatea publică în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Experții nucleari, îngrijorați că un accident ar putea amenința sănătatea publică în Ucraina

Lumea trebuie să ajungă la un acord cu privire la modul de întreținere a instalațiilor nucleare în Ucraina, a spus Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Fără acesta, există un risc crescut de accident grav care ar putea amenința atât oamenii, cât și mediul în Ucraina și nu numai.

Experții nucleari, despre amenințarea sănătății publice din Ucraina

„Rămân profund îngrijorat de siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina. Nu ne permitem să mai pierdem timp. Trebuie să acționăm acum. Necesitatea de a preveni un accident nuclear devine mai presantă cu fiecare zi care trece”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-o declarație video, potrivit euronews.com.

Grossi și-a exprimat personal disponibilitatea de a merge în Ucraina și de a finaliza un acord care să permită trimiterea de experți și echipamente pentru întreținerea instalațiilor nucleare.

Cu toate acestea, „un rezultat pozitiv încă ne scapă”, a explicat directorul general, adăugând că „nevoia de a preveni un accident nuclear devine mai presantă cu fiecare zi care trece. Această asistență este esențială pentru a ajuta la evitarea riscului real al unui accident nuclear grav care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai.”

Ce se întâmplă la centralele nucleare din Ucraina?

Forțele ruse au luat două instalații nucleare ucrainene în ultima lună: Cernobîl, locul celei mai grave crize nucleare din lume, și Zaporizhzhia, cea mai mare centrală de acest gen din Europa. Aproximativ 100 de angajați ai centralei nucleare de la Cernobîl au fost „ținuți ostatici” timp de trei săptămâni. Rudele și colegii au declarat pentru AFP că sunt „epuizați din punct de vedere fizic și moral”.

AIEA declarase anterior că este îngrijorată de bunăstarea lor, dar în această săptămână jumătate dintre lucrători s-au putut în sfârșit să se întoarcă acasă pentru prima dată după 23 februarie.

De asemenea, a existat îngrijorări cu privire la liniile electrice către centrală, care fuseseră deconectate, care au afectat siguranța acesteia. Cu toate acestea, Cernobîl a fost reconectat cu succes la rețeaua națională a Ucrainei săptămâna trecută.

De asemenea, agenția nucleară a Ucrainei a anunțat că un laborator care se ocupă cu deșeurile nucleare a fost distrus de bombele rusești. Construit în 2015, conținea „eșantioane extrem de active și mostre de radionuclizi care sunt acum în mâinile inamicului, care sperăm să-și facă rău singur și nu lumii civilizate”.

Potrivit agenției, monitoarele de radiații din jurul șantierului au încetat să mai funcționeze.