Europa riscă să rămână fără gaze iarna viitoare. Ce trebuie să facă dacă Rusia oprește toate livrările către continent
UE va trebui să își reducă necesarul de energie pentru a evita să rămână fără gaze iarna viitoare, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie publicat luni.
Cercetătorii AIE au analizat modul în care blocul comunitar ar putea evita penuria de gaze în anul următor dacă Rusia ar opri toate livrările prin conducte.
„Nu este încă în afara pericolului”
În cazul în care livrările de gaze din Rusia ar scădea la zero și importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din China ar reveni la nivelurile din 2021, diferența dintre cerere și ofertă „ar putea ajunge la 27 de miliarde de metri cubi”, potrivit raportului.
Această cantitate reprezintă aproximativ 6,5% din întregul consum al UE în 2021, potrivit Eurostat.
Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat că, deși UE a făcut progrese „semnificative” în ceea ce privește reducerea dependenței sale de gazul rusesc, „nu este încă în afara pericolului”.
Raportul a subliniat factorii care ar putea pune presiune asupra aprovizionării cu energie a Europei în următorul an.
Aceștia au fost concurența sporită pentru achiziționarea de GNL ca urmare a unei reveniri a economiei chineze și riscul unei toamne mai reci în Europa, comparativ cu anul acesta, ceea ce ar însemna o creștere a consumului de energie.
Măsurile menite să accelereze economiile de gaze au fost prezentate de AIE în cinci domenii-cheie, inclusiv un impuls pentru stimularea eficienței energetice, accelerarea implementării surselor regenerabile de energie, electrificarea energiei termice, încurajarea unui sprijin mai bun pentru consumatori în vederea realizării unor alegeri eficiente din punct de vedere energetic și captarea gazelor irosite prin scurgeri.
Prețul gazului a crescut de 7 ori
Războiul din Ucraina a provocat o creștere semnificativă a costurilor energiei în întregul bloc.
Înainte de invazia Rusiei, prețul de referință al gazului pe piața europeană era de aproximativ 20 de euro pe megawatt/oră, o cifră care a crescut până la 300 de euro în acest an, în momentul de vârf, scăzând ulterior la 140 de euro.
Deși costul a scăzut de la începutul acestui an, aceasta reprezintă totuși o creștere de șapte ori a prețului.
Luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că s-a întâlnit cu Fatih Birol la AIE pentru a discuta perspectivele energetice pentru anul viitor.
„Am parcurs un drum lung”, a declarat aceasta în timpul unei conferințe de presă. „Dar munca noastră nu se va încheia până când toată lumea nu va avea acces la energie curată, sigură și la prețuri accesibile”, potrivit Euronews.
UE trebuie „să accelereze implementarea energiilor regenerabile, trebuie să gândim la scară mare și trebuie să mergem repede”, a adăugat von der Leyen.
Birol a indicat că măsurile cuprinse în raport reprezintă un cost total de 100 de miliarde de euro, sumă despre care a spus că va fi „rambursată în doi ani în termeni de economii la facturile de gaze naturale”.