09 mai 2022 | 17:25

Europa investește în sectorul semiconductoarelor: ce urmează să fie construit, cum ne ajută pe toți

ACTUALITATE
Europa investește în sectorul semiconductoarelor: ce urmează să fie construit, cum ne ajută pe toți

Germania este hotărâtă să-și dezvolte capacitatea de fabricare a cipurilor.

Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Economiei al țării a anunțat că va oferi 14 miliarde de euro (aproximativ 12 miliarde de lire sterline) în sprijinul financiar al industriei.

Penuria de semiconductori și întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de creșterea cererii în urma pandemiei au creat ravagii în multe industrii care se bazează pe această tehnologie, inclusiv producătorii de automobile, furnizorii de servicii medicale și operatorii de telecomunicații. În acest context, marile corporații precum Apple și Ford au fost nevoite să oprească procesele de producție, înfruntându-se cu pierderi de miliarde de dolari.

Lipsa de cipuri este de așteptat să dureze cel puțin până în 2024, potrivit CEO-ului Intel, Pat Gelsinger.

Producătorii de mașini, furnizorii de servicii medicale, operatorii de telecomunicații și alții au fost afectați de deficitul global de cipuri și blocajele lanțului de aprovizionare.

„Sunt mulți bani”, a spus Habeck la o adunare a firmelor de familie din Hanovra.

Europa adoptă o strategie profitabilă

Comisia Europeană a propus în februarie o nouă legislație pentru a relaxa reglementările privind ajutoarele de stat pentru instalațiile de semiconductori, invocând scopul de a stimula producția de cipuri în Uniunea Europeană din cauza creșterii cererii.

„Nevoia europeană de cipuri se va dubla în următorul deceniu”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „De aceea trebuie să creștem radical jocul Europei în ceea ce privește dezvoltarea, producția și utilizarea acestei tehnologii cheie.”

Habeck a spus că vor exista alte exemple precum Magdeburg, chiar dacă companiile din Germania vor rămâne dependente de producătorii din alte părți pentru componente precum bateriile.

În martie, producătorul american de cipuri Intel Corp a anunțat că a ales orașul german Magdeburg ca locație pentru un nou complex imens de producție de cipuri de 17 miliarde de euro.

Surse guvernamentale au declarat la acea vreme că statul va promova proiectul cu fonduri de miliarde de euro.

„Trebuie să dezvoltăm propria noastră strategie pentru a asigura materialele primare”, a spus el.