27 oct. 2022 | 09:36

Este stare de alertă într-un județ din România, după ce premierul Ciucă a convocat CNSU. Decizie de ultim moment

ULTIMA ORĂ
Este stare de alertă într-un județ din România, după ce premierul Ciucă a convocat CNSU. Decizie de ultim moment

Premierul României, Nicolae Ciucă, a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş.

Stare de alertă în județul Maramureș

Astfel, CNSU a aprobat, miercuri, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş. Potrivit reprezentanților din Comitet, tratarea şi depozitarea deşeurilor în zonă vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea. Operațiunile se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu şi operatorii economici autorizaţi.

În plus, Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş va raporta lunar Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.

CNSU a făcut anunțul

Decizia CNSU cuprinde următoarele aspecte: „Se avizează Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 31 din 25.10.2022 privind propunerea declarării stării de alertă la nivelul județului Maramureș. Ministrul Afacerilor Interne avizează propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș de declarare a stării de alertă la nivelul județului, precum și prelungirea sau încetarea acesteia”.

Probleme din cauza gunoaielor

De asemenea, se propune ca, pentru o perioadă de șase luni, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș să fie asigurată la operatori autorizați din Oradea. În fiecare lună, Instituția Prefectului Județului Maramureș va informa Departamentul
pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.

„Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, precum și Instituției Prefectului Județului Bihor, Consiliului Județean Maramureș și Instituției Prefectului Județului Maramureș, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”

Presa locală notează că Drusal SA, operatorul de salubritate care acționează în 31 de UAT-uri din cele 76 din judeţul Maramureş, este obligat să sisteze colectarea deşeurilor umede (menajere), de la toţi cetăţenii, firmele şi instituţiile publice. Motivul? La sfârșitul lunii septembrie, operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul (jud. Mureş), cu care Drusal avea contract de depozitare, a anunţat sistarea bruscă a înțelegerii. Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI.