Premierul Ciucă a convocat CNSU. Măsuri urgente pentru Roșia Montană

Premierul Ciucă a convocat CNSU. Măsuri urgente pentru Roșia Montană

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, luni, verificarea tehnică a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, după avaria produsă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba, iar populația a fost evacuată.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, convocat de Guvernul României

Hotărârea CNSU prevede că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane, și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Inspectoratul de Stat în Construcții, vor efectua, în regim de urgență, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatarea barajelor din aria de competență.

„În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022, la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba, care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare.

Prin Hotărârea nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României”, anunță Guvernul.

Controale și verificări ordonate de premierul Nicolae Ciucă

Acțiunile de control/verificare se vor desfășura la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător. Ele urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse, potrivit documentului CNSU. Ulterior, va fi întocmit un raport referitor la concluziile verificărilor și recomandările necesare.

„Controalele și verificările se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022. În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituțiile centrale sau organizațiile publice, precum și cele de la nivelul unităților administrativ teritoriale pun la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C și D, aflate în administrare”, se arată în hotărârea CNSU.

Pericol la Roșia Montană

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare (Roșia Montană) a scăzut cu 97 de centimetri, în urma evacuării cu motopompele de mare capacitate. O avarie a avut loc aici în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar autoritățile au dispus evacuarea populației din localitate. ISU Alba a fost alertat, prin apel la 112, de către primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Etichete: