Elon Musk și războiul din Ucraina: gestul miliardarului care trădează cine vrea să câștige. Ce s-a întâmplat cu Starlink
Elon Musk a ajuns în centrul atenției presei din întreaga lume, în contextul războiului din Ucraina.
Se pare că miliardarului i s-ar fi solicitat, de la Kiev, extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea. Acesta ar fi refuzat cererea oficialităților ucrainene, scrie Business Insider, invocând faptul că armata ucraineană ar putea lansa o ofensivă ca să recucerească zonele controlate acum de ruși. Acest lucru ar putea genera un război nuclear.
Practic, Musk spune că decizia sa, deși aparent întoarce spatele Ucrainei, ar fi menită să salveze întreaga omenire, fiindcă dintr-un atac nuclear nu ar avea nimeni de câștigat, doar de pierdut!
Trebuie să admite, de asemenea, faptul că până în acest moment, Elon Musk a fost un veritabil aliat pentru armata ucraineană.
De la începutul războiului declanșat de ruși în țara vecină, miliardarul fondator al Tesla și-a mobilizat toată „armata” de sateliți Starlink în favoarea Ucrainei. Internetul pus la dispoziție de Elon Musk a fost de un real folos armatei ucrainene, ce s-a putut folosi de aceste servicii și fără de care, cu siguranță, evoluția de pe front ar fi fost mult mai dificilă și îngreunată de lipsa tehnologiei de comunicare.
Elon Musk, erou sau „trădător”?
Chiar și-n aceste condiții, recentul refuz al lui Elon Musk împarte opinia publică în mai multe tabere. Unii nu-l mai văd pe miliardar ca pe un erou, percepând refuzul ca pe un gest în care acesta întoarce spatele Ucrainei, într-un moment în care țara vecină ar fi avut mare nevoie de suport tehnic.
Pe de altă parte, alții consideră că Musk este înțelept și precaut și prin atitudinea sa pune la adăpost poate întreaga omenire de un adevărat dezastru ce s-ar putea naște în urma unui conflict nuclear.
Probabil că lucrurile ar trebui privite în ansamblu și trasă o concluzie care să includă toate perspectivele, dar este dificil să stabilim ce gest ar fi mai corect din partea miliardarului, într-o situație atât de delicată și complexă. Efectiv poate că e imposibil de stabilit cum ar trebui reacționat, ca totul să decurgă bine, Ucraina să fie sprijinită, iar Rusia să nu apese „butonul” nuclear.