Elisabeth Borne, noul premier al Franței. Este a doua femeie care ocupă această funcţie

Elisabeth Borne, noul premier al Franței. Este a doua femeie care ocupă această funcţie

Franța are un nou premier. Președintele Emmanuel Macron a ales-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, drept viitorul său prim-ministru, devenind prima femeie care deţine această funcţie din 1992. Liderul francez a nominalizat-o pe Borne în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial şi înaintea alegerilor legislative. Borne va fi responsabilă cu gestionarea reformei pensiilor.

Elisabeth Borne este noul prim-ministru al Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a ales-o pe Elisabeth Borne să conducă noul său guvern, punând capăt săptămânilor de speculații după alegerile prezidențiale din aprilie. Borne a fost numit noul prim-ministru al Franței, în urma demisiei lui Jean Castex, a anunțat Palatul Elysée.

Anterior, Jean Castex a demisionat din fruntea Executivului, ceea ce deschide calea pentru o revizuire a cabinetului, dorită de liderul francez Emmanuel Macron. Plecarea oficialului va permite o schimbare a echipei președintelui, care, după realegerea sa în aprilie, a declarat că noul său cabinet ar trebui să fie mai „concentrat”, cu mai puțini miniștri.

Preşedintele Republicii a numit-o pe doamna Elisabeth Borne în funcţia de prim-ministru şi i-a acordat sarcina formării guvernului. Este o alegere a competenţei în slujba Franţei, a transmis Palatul Elysée, potrivit cotidianului Le Figaro.

Detalii cheie despre premierul francez

Până la desemnarea sa, Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand. Elisabeth Borne, noul premier francez, are 61 de ani și experienţă în administraţie. Înainte de a se alătura guvernului lui Macron, aceasta a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Cunoştinţele sale despre lucrul cu sindicatele franceze îl vor ajuta pe preşedintele Emmanuel Macron să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare. Borne a fost ministru al Transporturilor, Tranziţiei Ecologice şi Solidarităţii. Din iulie 2020, a fost pusă la Ministerul Muncii. Este a doua femeie care ocupă funcţia de prim-ministru al Franţei, după Edith Cresson, notează cotidianul Le Monde.

Elisabeth Borne „are un palmares foarte bun”

Din start, Macron a vrut să promoveze o femeie, spunând că dorește să numească „pe cineva puternic”. Plecarea lui Castex a fost planificată de mult timp, după victoria lui Macron la alegerile prezidențiale din aprilie.

„Are un palmares foarte bun și, dacă vrem să ajungem la angajare deplină, numirea unui ministru al Muncii este o mișcare sensibilă”, a spus un ministru, sub rezerva anonimatului, înainte de numire.

Noul premier francez candidează și la viitoarele alegeri parlamentare pentru partidul lui Macron – La République en Marche. Numele ei a circulat la scurt timp după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale, stârnind speculații cu privire la motivul pentru care președintele a întârziat numirea lui Borne.