Elena Udrea cere încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica

Elena Udrea cere încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica

Avocații Elenei Udrea au cerut la Curtea de Apel încetarea procesului penal în dosarul de corupție Hidroelectrica, în care fostul ministru este judecat și urmează să fie audiat în Bulgaria. 

Avocații Elenei Udrea vor încetarea procesului în dosarul Hidroelectrica

Discuțiile privind decizia Curții Constituționale se poartă prin videoconferință cu instanța din Blagoevgrad. Instanța din Bulgaria a primit mai multe solicitări de la Elena Udrea privind eliberarea din arestul provizoriu. 

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat faptul că cererea poate duce la oprirea audierii. 

„Prin notele formulate și transmise prin email, dar ajunse incomplet la dosarul cauzei, cerem să constatați în baza articolului i154 din Codul Penal intervenirea prescripției pentru toate faptele pentru care clienta mea este judecată.

Respectați decizia CCR privind neconstituționalitatea articolului 155 alineatul 1 din Codul penal referitoare la prescripția specială a răspunderii penale.

E adevărat că această decizie a CCR nu a fost publicată încă în MOf, dar constatați că faptele sunt prescrie încă din anul 2018, chiar și dinainte de a fi redactat rechizitoriul din acest dosar”, a explicat apărătorul.

„A fost emis acest comunicat care indică faptul că deși a existat o primă deciziei de reglementare a articolului privind prescripția specială nu s-au luat măsuri și Legiuitorul a ignorat efectele deciziei”, a mai explicat avocatul Elenei Udrea.

„Am luat la cunoștință că imediat după această decizie a CCR Guvernul a emis o OUG și a publicat în MOf acest caz, dar acesta e un act tardiv și nu repară viciul de neconstituționalitate. Dar, din 2018 până la acest OUG tardiv practic textul problematic nu a mai existat”, a conchis avocatul Elenei Udrea.

Acesta a cerut CAB să constate că este intervenită prescripția și cere încetarea procesului penal. 

Un alt avocat al fostului ministru a invocat o excepție de neconstituționalitate a OUG privind articolul 155 cu privire la prescripția specială. 

„Eu sunt de acord și am speranța că de data aceasta se va aplica și în cazul meu o decizie a CCR, decizie care nu a fost respectată de către judecătorii ICCJ care nu au respectat astfel de decizii CCR care îmi erau benefice.

Dacă prin absurd veți ignora decizia CCR și veți respinge această cerere de încetare eu voi fi de acord să dau o declarație”, a spus Udrea, din Bulgaria.

Curtea de Apel București a emis, luni, 9 mai, un ordin european de anchetă în vederea identificării precise a locului în care se află încarcerată Elena Udrea pe teritoriul Bulgariei, pentru audierea fostului ministru al Dezvoltării în mega-dosarul Hidroelectrica.

Citește și: