11 apr. 2022 | 17:19

Elena Udrea are astăzi termen în dosarul Hidroelectrica. Fostul ministru a contestat arestul în Bulgaria și a închiriat o locuință

ULTIMA ORĂ
Elena Udrea are astăzi termen în dosarul Hidroelectrica. Fostul ministru a contestat arestul în Bulgaria și a închiriat o locuință

În prezent, Elena Udrea așteaptă să fie extrădată de autoritățile bulgare după ce a primit condamnarea la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Însă asta nu este tot, deoarece fostul ministru mai are cel puțin două dosare penale aflate în diferite stadii. În cursul zilei de astăzi este un nou termen în dosarul de corupție Hidroelectica, însă Elena Udrea nu se va putea prezenta.

Termen în dosarul Hidroelectrica pentru Elena Udrea

UPDATE 17:15 – Elena Udrea a contestat arestul în Bulgaria și a închiriat o locuință

Fostul ministru atacă decizia prin care a fost plasată în arest preventiv, după ce a părăsit România. Contestația a fost depusă în dimineața zilei de luni, de avocata Elenei Udrea din Bulgaria, una celebră. Prin aceasta se solicită revocarea sentinței și emiterea unei alte măsuri preventive mai blânde.

Dacă va fi adusă în țară, Elena Udrea va ajunge să își ispășească pedeapsa de 6 ani de închisoare din Dosarul „Gala Bute“ la Penitenciarul de Femei Târgușor Nou.

Contestația urmează a fi judecată joi, 14 aprilie. Fostul ministru speră la o măsură mai blândă, cel mai probabil o măsură de arest la domiciliu.

Fosta blondă de la Cotroceni și-a închiriat chiar și o locuință în Bulgaria pentru următorii 7 ani, tocmai pentru a demonstra că nu are în plan să fugă de acolo. Totuși, rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare.

În urmă cu ceva timp, Elena Udrea povestea despre traumele trăite în închisoarea din România.

„Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem. Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză.

Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea întâmpla deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele.

Mai degrabă traumatizant a fost faptul că am fost arestată odată cu Dorin Cocoș, cu Alin Cocoș. Noi am început relația exact cu 18 ani înainte. Deci am serbat 18 ani de relație în același loc, în arestul central, fiind și eu acolo, și el acolo, și Alin Cocoș“, a povestit Udrea.

Elena Udrea a anunțat în urmă cu ceva timp că vrea să dea declarații, astfel că avocații acesteia au propus reascultarea probatoriului propus după epuizarea audierii martorilor din dosarul DNA. În acest sens, Elena Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi primit o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro.

Conform DNA, în schimbul banilor, Elena Udrea este obligată să își exercite „influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea unui om de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”.

Dosarul Hidroelectrica a fost instrumentat de DIICOT în perioadă 2005 și 2014, după care a fost preluat de DNA. Între 2013 și 2014, DIICOT a fost condus de Alina Bica, prietena Elenei Udrea.

Ce sechestre au fost menținute

La sfârșitul lunii martie, judecătorul care are în analiză dosarul Hidroelectrica a verificat starea sechestrelor puse de procurorii DNA în dosar, stabilind că există motivele și temeiurile pentru care acestea au fost luate. În acest sens, sechestrele puse pe bunurile fostului ministru în acest caz au fost menținute.

„În temeiul art.2502 Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a popririi luată față de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA prin ordonanța din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție și măsura sechestrului asigurator instituită față de aceeași inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel București, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală.

În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Executorie. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în minuta Curții.

Dosarul Hidroelectrica, cel în care fostul demnitar este judecat pentru modalitatea în care o sumă de aproape patru milioane de dolari ar fi ajuns la PDL în perioada în care liderii formațiunii atacau contractele dintre stat și compania Energy Holding a afaceristului Bogdan Buzăianu, se apropie de final. Judecătorul de caz a stabilit audierea Elenei Udrea după care urmau pledoariile finale.

Până în prezent, Curtea a audiat zeci de martori ai DNA, chiar și pe cei care în timpul anchetei de amploare a procurorilor anticorupție au avut identitate protejată la solicitarea anchetatorilor. Elena Udrea, membru al Guvernului la data faptelor, este judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor, iar alături de ea este judecat și Dan Cătălin Andronic, un cunoscut om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.