Economia Ucrainei, la pământ. Inflația va crește de patru ori: „Mai avem o treime din economie. E terifiant”
Economia înflorea în Ucraina la finalul anului 2021, când aceasta a încheiat anul cu un PIB istoric de 195 de miliarde de dolari. Din păcate, urmele adânci lăsat de trupele rusești vine cu previziuni catastrofale din punct de vedere economic.
Cum arată economia Ucrainei, după război. Cifrele nu sunt optimiste deloc
Analiza făcută la finalul lunii trecute arată că armata lui Putin a reușit să distrugă 30% din inifrastructura Ucrainei. Potrivit datelor, daunele au ajuns la 100 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, pierderile suferite pe plan economic însumează deja 560 de miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.
Până în acest moment, nu mai puțint de 60% dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt închise sau suspendate.
„Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră”, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko.
Acțiunile rușilor care au blocat porturile Mării Azov și Mării Negre au dus la înjumătățirea exporturilor țării și a 90% din comerțul internațional cu cereale.
„(Logistica) a fost distrusă. Vechile lanțuri de aprovizionare prin porturi nu funcționează, operațiunile nu se vor relua în viitorul apropiat”, a spus Maria Repko.
Ucraina a exportat 5,97 milioane de tone de mărfuri în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în pofida situației dificile din țară. Importurile au scăzut cu două treimi, până la 1,6 milioane de tone, care au însumat valoarea de 1,8 miliarde de dolari, din cauza reducerii fără precedent a cererii.
Totodată, aceast atenționează că operațiunile Kremlinului vor fi printre principalele cauze pentru scăderea economiei globale în acest an și în următorul. Fondul își va reduce previziunile pentru 143 de economii, care reprezintă 86% din PIB-ul global.
Ministerul de Finanțe al Ucrainei făcuse analiza înainte de război și conseidera că va colecta 18 miliarde de dolari în taxe pe mărfurile importate, 14 miliarde de dolari în taxa pe valoarea adăugată și 2,6 miliarde de dolari în accize în 2022.
La doar câteva săptămâni după începerea războiului, Ucraina a reușit să colecteze doar o cincime din veniturile planificate – 240 de milioane de dolari în loc de cele așteptate 1,3 miliarde de dolari.