Economia României că clasă și nemților: toți vorbesc despre puterea noastră, ne ridicăm din propria cenușă
Mulți români trăiesc cu impresia că economia noastră națională este poate cea mai sărăcăcioasă din Uniunea Europeană, dar acești oameni trebuie să știe că statisticile oficiale arată cu totul și cu totul o altă realitate.
Este drept că nu e deloc mic numărul celor ce o duc greu în țară. Anul acesta, situația noastră economică s-a deteriorat palpabil, iar puterea de cumpărare a scăzut semnificativ.
Foarte greu și costisitor a ajuns să fie traiul de zi cu zi, mai ales pentru aceia dintre noi care avem salarii modeste.
În viziunea acestor persoane, aflate la limita de jos a sărăciei, este firesc să creadă că economia României e la pământ. Doar că în rapoartele oficiale alcătuite de specialiștii în statistică ai Uniunii Europene, țara noastră este, de fapt, o forță în plan financiar.
De exemplu, cel mai recent raport al Eurostat arată că România în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din cadrul comunității europene.
Irlanda, Cipru, Malta şi România sunt cele patru țări membre ale Uniunii Europene care înregistrează cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB), la nivelul blocului comunitar, în cel de-al treilea trimestru al anului curent, comparativ cu precedentele trei luni.
Am ajuns subiect de analiză. Nici Germania nu are forța noastră
Prin comparație, la nivelul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a crescut în perioada de referință cu 0,4%.
De asemenea, referindu-ne de data aceasta la situația din zona euro, Eurostat arată că în acest caz Produsul Intern Brut a avut o evoluție pozitivă cu plus 0,3%.
Dacă mergem peste ocean, vedem o creștere ceva mai consistentă a PIB, evaluată de experți la plus 0,7% tot în aceeași perioadă de referință.
Dacă noi suntem fericiții ocupanți ai unei poziții de forță în clasamentul evoluției PIB la nivel european, nu la fel de bine stau lucrurile în alte țări. De exemplu, există state unde PIB a înregistrat o adevărată prăbușire în cel de-al treilea trimestru din 2022. Pe lista neagră sunt: Estonia (minus 1,8%), Letonia (minus 1,7%) şi Slovenia (minus 1,4%).