21 nov. 2022 | 23:44

Drumul de piatră de pe fundul oceanului. Imaginile care au contrariat: „îi ajută pe cercetători să arunce o privire mai profundă asupra vieții”

ULTIMA ORĂ
Drumul de piatră de pe fundul oceanului. Imaginile care au contrariat: „îi ajută pe cercetători să arunce o privire mai profundă asupra vieții”

Biologii marini și-au dat seama curând că „nu mai sunt în Kansas” când au făcut o descoperire remarcabilă a unui „drum de cărămidă galbenă” plasat în vârful unui munte submarin din apropierea Hawaii.

Un om de știință a glumit într-un videoclip de pe Youtube despre descoperire, spunând că aceasta prezenta asemănări cu emblematicul drum galben, în timp ce alții au afirmat că rocile aminteau de lumea fictivă Atlantida.

Rocile galbene care par să semene cu „drumul de cărămizi galbene” din Vrăjitorul din Oz sunt împărțite și plasate în unghiuri de 90 de grade pentru a forma o bandă îngustă.

De asemenea, datorită preciziei, ele par să fi fost sculptate și aranjate de oameni.

În ciuda asemănării sale cu drumul pe care Dorothy și Toto au sărit în călătoria lor spre Orașul de Smarald, drumul este pur și simplu rezultatul natural al activității vulcanice antice, la mii de metri sub suprafața apei.

Cum s-au format rocile

În descrierea videoclipului de pe YouTube, cercetătorii au scris: „La vârful muntelui marin Nootka, echipa a observat o formațiune de pat de lac uscat, identificată acum ca fiind un flux fracturat de rocă hialoclastită (o rocă vulcanică formată în erupții cu energie ridicată în care multe fragmente de rocă se depun pe fundul mării)”.

Ei au adăugat că diviziunile asemănătoare cărămizilor dintre roci sunt probabil rezultatul tensiunilor de încălzire și răcire cauzate de multiplele erupții vulcanice de-a lungul anilor.

„Drumul de piartă”

Potrivit LiveScience, oamenii de știință au făcut un ocol pe drumul submarin în timp ce pilotau un vehicul operat de la distanță (ROV) în jurul Monumentului Național Marin Papahānaumokuakea.

Expediția face parte din programul de explorare Nautilus al Ocean Exploration Trust, care are ca scop investigarea munților submarini vechi din apropierea crestei Liliʻuokalani.

Cercetătorii au declarat: „Ambele sunt în curs de cercetare. Explorarea noastră în această zonă care nu a mai fost cercetată până acum îi ajută pe cercetători să arunce o privire mai profundă asupra vieții de pe și din interiorul pantelor stâncoase ale acestor munți submarini adânci și vechi”, potrivit The Mirror.

Alte ciudățenii subacvatice

Expedițiile anterioare la bordul navei de cercetare au descoperit mai multe ciudățenii subacvatice.

În timpul unei excursii din 2018 în zona de conservare, un grup de cercetători a fost șocat după ce a găsit o creatură marină cu ochi mari, care părea să se transforme în diferite forme în fața camerei.

Ulterior, aceștia au identificat creatura ca fiind o anghilă gulper, care este un pește cu o gură mare care își poate desface maxilarul pentru a înghiți o pradă chiar mai mare decât ea.

Cercetătorii care controlau ROV-ul în timpul expediției au răspuns, de asemenea, la priveliștea ciudată din fața lor cu o referință culturală.

Aceștia au declarat că peștele cu aspect ciudat semăna cu „un Muppet”, bazat pe emisiunea TV de păpuși din 1955 a lui Jim Henson, cu Kermit Broscoiul și Miss Piggy.