15 ian. 2022 | 12:35

„Dragonul de mare”, un uriaș fosilizat, a fost descoperit: care e povestea prădătorului marin

ACTUALITATE
„Dragonul de mare”, un uriaș fosilizat, a fost descoperit: care e povestea prădătorului marin

În timpul lucrărilor de amenajare a lacului de acumulare dintr-o rezervație din Anglia, a fost observat ceva ciudat ieșind din noroi. Ce este „dragonul de mare” și unde a fost descoperit.

„Am sunat la consiliul județean și am spus că cred că am găsit un dinozaur”, a explicat Joe Davis, care lucrează la Rutland Water Nature Reserve, în Anglia.

Nu era un dinozaur. Dar erau rămășițele fosilizate ale unui prădător marin lung de 10 metri, numit „ihtiosaur”.

 

Și a fost cel mai mare de acest tip descoperit vreodată în Marea Britanie.

„M-am uitat în jos la ceea ce păreau a fi pietre sau creste în noroi și am spus că arată puțin organic, puțin diferit”, a spus Davis pentru BBC News. „Apoi am văzut ceva care arăta aproape ca un os al maxilarului”.

O echipă de paleontologi a fost adusă la fața locului pentru a arunca o privire mai atentă.

„Dragonul de mare” este un ihtiosaur

Ei au ajuns la concluzia că este un ihtiosaur – un tip de prădător de mare cu sânge cald, asemănător delfinilor. Ar putea crește până la 25 de metri lungime și a trăit între 250 și 90 de milioane de ani în urmă.

Dr. Dean Lomax, un paleontolog de la Universitatea Manchester, a fost adus să conducă demersurile de săpături. El a numit descoperirea „cu adevărat fără precedent” și – datorită dimensiunii și complexității sale – „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică”.

„De obicei, ne gândim la ihtiosauri și la alte reptile marine care sunt descoperite de-a lungul coastei jurasice din Dorset sau coasta Yorkshire, unde multe dintre ele sunt expuse de eroziunea stâncilor. Aici, într-o locație interioară, este foarte neobișnuit”, au spus specialiștii.

Rutland se află la mai mult de treizeci de mile de coastă, dar în urmă cu 200 de milioane de ani nivelul mării mai ridicat însemna că era acoperit de un ocean de mică adâncime.

Când nivelul apei din Rutland a fost din nou scăzut la sfârșitul verii anului 2021, o echipă de paleontologi a intrat pentru a excava rămășițele. O atenție deosebită a fost acordată îndepărtării craniului imens.

Un bloc mare de lut care conținea capul ihtiosaurului a fost săpat cu grijă înainte de a fi acoperit cu ipsos și așezat pe niște atele de lemn. Blocul, care cântărește aproape o tonă, a fost ridicat din noroi și va fi acum examinat în continuare.

Anglian Water, care administrează lacul de acumulare Rutland, caută acum finanțare pentru a permite ihtiosaurului să rămână acolo.