„Doar ne feream de gloanțe”. Bărbați mobilizați din Novosibirsk au refuzat să lupte după ce au fost trimiși pe front fără pregătire
De când Vladimir Putin a dat ordinul de mobilizare militară parțială, recruții ruși au raportat în repetate rânduri că au fost trimiși pe front fără o pregătire adecvată, instruire, uneori chiar fără mâncare și medicamente. Sunt și cazuri în care soldații au fost obligați să se întoarcă pe linia frontului, chiar dacă nu au vrut.
Mărturiile soțiilor rușilor plecați cu forța la război
De data aceasta, 12 bărbați din Novosibirsk au încercat să își convingă comandamentul să îi lase să plece din unitățile de luptă de pe linia frontului, având în vedere că nu au pregătire și tot ce făceau era „să se ferească de gloanțe”.
Unul dintre bărbați a servit în armată în urmă cu aproximativ 10 ani. A fost mobilizat la 26 septembrie 2022, iar o lună mai târziu, alături de alți recrutați, a plecat la război. I s-a promis că antrenamentul va continua la destinație.
Nu s-a întâmplat așa. Bărbații au fost staționați într-un sat și au stat patru zile într-o tabără din pădure. La 1 noiembrie, a declarat bărbatului, recruții au primit veste antiglonț și căști de protecție. 10 zile nu au putut fi contactați.
„Pe scurt, au fost trimiși imediat pe linia frontului, sub foc. Artileria mergea fără oprire. Au găsit un fel de casă abandonată acolo și au dormit în ea. Nu aveau mâncare sau apă. Era clar că nu aveau niciun fel de comandă.
Nu știau ce să facă în continuare. Pe 8 noiembrie, el și colegii săi au scris un raport în care spuneau că nu mai pot continua să servească. Și-au predat armele și au fost mutați într-un loc sigur”, a declarat Elizabeth, relatând ceea ce i-a spus soțul ei, conform meduza.io.
Bărbații mobilizați au refuzat să lupte în Ucraina
Soția unui alt bărbat mobilizat din Novosibirsk, a povestit reporterilor ce s-a întâmplat cu bărbații în acea perioadă:
„Pe data de 3 au fost trimiși pe front. […] S-au ascuns într-o căsuță, sub focul lansatoarelor de rachete Grad. I-am întrebat: „Ați tras în ceva în acele zile?”. Soțul meu mi-a spus că nu au tras deloc, nu au avut ocazia, doar se fereau de gloanțe”.
În afară de soțul ei, 11 bărbați au refuzat să participe la luptă. Ei au scris un raport comun.
„Nu sunt de acord să efectuez serviciul în unitățile de luptă înaintate, din cauza lipsei de pregătire morală, psihologică și fizică. Sunt de acord să efectuez serviciul în unități din spate și în teritoriile deja eliberate”.
„Soții noștri nu au refuzat să servească! Dar au cerut un examen medical, care nu a fost efectuat niciodată, și să le dea un fel de muncă în spate, sau poate într-o fabrică. Vor fi de acord să muncească non-stop, dar nu pe front, sub acele rachete Grad și bombardamente, fără o pregătire adecvată”, a spus ea.