Doar cine are bani frumoși puși deoparte poate visa la concediu, de Paște: majoritatea vom petrece în sufragerie
Scumpirile își fac simțită prezența asupra tuturor bunurilor și serviciilor folosite de români. În acest context, nici vacanțele nu puteau scăpa de majorările de preț.
Din nefericire pentru cei mai mulți dintre români, concediul de Paște într-o destinație de vacanță va rămâne, cel puțin anul acesta, doar un vis frumos. Mulți dintre noi vom petrece sărbătorile pascale în sufragerie și va fi bine dacă vom avea masa îmbelșugată chiar și acolo.
Un nou val de scumpiri, chiar și în această zonă
Conform reprezentanților sectorului turistic, vacanțele de Paște vor fi mai scumpe anul acesta. Se estimează o creștere medie de preț la cazări, cu cel puțin 10-20% față de anul trecut. Desigur, pentru o mică bucurie, cum ar fi o plimbare cu barca, dacă alegem Delta Dunării, dar și o masă la restaurant, vor necesita fonduri suplimentare față de 2021.
Informația nu este un zvon, ci a fost prezentată, public, de însuși Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Alianţei pentru Turism (APT).
Cu toate acestea, sectorul se așteaptă să nu ducă lipsă de clienți. După doi ani de pandemie, oamenii își vor dori să se bucure, din nou, de natură și de plimbări departe de casă.
„La începutul anului, interesul (pentru vacanţa de Paşte) a fost peste anul trecut şi peste 2019, pentru că lumea vrea să se mişte.
A apărut conflictul din Ucraina şi a venit o reacţie emoţională de aşteptare, ca să spun aşa, dar vedem că lucrurile încep să se încălzească şi suntem cumva la 40-50% faţă de aşteptările noastre şi faţă de ce ar fi fost înainte de declanşarea războiului.
Dar eu cred că pe ultima sută de metri românii vor veni, vor înţelege că suntem o ţară sigură, că nu se întâmplă nimic, că viaţa e bine să meargă înainte şi din acest punct de vedere sunt optimist”, a arătat reprezentantul APT.
Oficialul a mai spus că „va trebui să vedem ce se întâmplă pe zona alimentară şi ne aşteptăm să fie un impact destul de mare pe preţul de achiziţie pentru ce avem noi nevoie ca să facem turism”.
”Deci ne aşteptăm ca preţurile să crească. Eu sper să nu crească exagerat, sper să rămână undeva la 10-20% creştere de preţuri şi să nu fie peste, dar va trebui să vedem ce se întâmplă cu fluxurile alimentare şi tot ce se întâmplă pe zona de energie.
Cu siguranţă, aceste scumpiri se vor vedea, nu trebuie să ne ascundem, ci trebuie să fim sinceri, vor fi creşteri de preţuri”, a mai precizat Anastasiu.