Dispar aceste pensii din România, mai repede decât ai crede: proiectul la care nu se va opune nimeni, o veste bună pentru pensionari
În România, nu ducem lipsă de tipuri de pensii, unele mai puțin echitabile decât altele și surprinzător de multe dintre ele fără să fie bazate pe contributivitate, pe banii pe care i-ai dat de-a lungul timpul la stat sub formă de taxe și impozite. Acestea din urmă poartă numele de pensii speciale, iar cel puțin unele dintre ele vor dispărea.
Deși este foarte improbabil ca pe parcursul vieții noastre să dispară pensiile speciale în mod integral, cel puțin unele dintre ele, se pare totuși că vor fi eradicate din România. Cel mai recent plan în acest sens vine de la USR și a fost comunicat de președintele partidului, Cătălin Drulă. Din câte se pare, în perioada imediat următoare, Uniunea Salvați România va depune un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale în cazul lucrătorilor fostei Securități.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România, unele dintre ele
Într-o intervenție din această săptămână, Cătălin Drulă a făcut apel la majoritatea parlamentară ”să nu mai protejeze torționarii securității” și să voteze proiectul legislativ al USR.
„Este absolut revoltător ca securiștii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frânt destine și care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale din partea statului român democratic. Ei continuă să fie și după 1989 specialii acestui stat. USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității care au făcut poliție politică, încălcând astfel drepturile omului. E vorba de 1.300 de foști ofițeri de Securitate și de Miliție, mulți dintre ei încă în viață, care au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securității și au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste”, a insistat șeful USR în cadrul unei conferințe de la sediul central al formațiunii politice.
Cu această ocazie, Drulă a atras atenția guvernanților că mai au până la sfârșitul acestui an să desființeze pensiile speciale, în concordanță cu angajamentele din PNRR. USR-istul a atras atenția că, la această oră, respectivele pensii care nu sunt bazate pe contributivitate reprezintă nu mai puțin de 1% din PIB, semnificativ mai mult decât bugetul cercetării, de exemplu, 0,16% din PIB. Ca o notă de subsol, pensiile speciale sunt, în medie, de 8 ori mai mari decât pensiile bazate pe contributivitate.
„Domnul Buădi tot vorbește în spațiul public despre trimiterea legii către Parlament până la finalul acestui an, dar nu acesta este jalonul din PNRR. Trimiterea în Parlament a unei legi dinspre Guvern înseamnă un foarte mic și insuficient pas. Spunem acest lucru pentru că vedem experiența anterioară: proiectul de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor stă în Parlament, nici măcar nu e trimis la comisia de raport, din luna mai a acestui an. Iată o lege depusă și care stă în Parlament. Același lucru se poate întâmpla cu orice lege pe care o trimite Guvernul în Parlament referitor la pensiile speciale”, a explicat Cristian Seidler pe marginea pensiilor speciale dedicate aleșilor locali.