09 iun. 2022 | 08:08

Disney, la cuțite cu legile Franței: ce se întâmplă cu anumite producții

ACTUALITATE
Disney, la cuțite cu legile Franței: ce se întâmplă cu anumite producții

În semn de protest față de regulile legate de conținutul de pe streaming ale Franței, Disney a anunțat că filmul său animat Strange World (alias Avalonia) va merge direct la Disney+ și nu va apărea în cinematografele din țară.

De asemenea, compania a făcut o declarație fermă pentru Deadline, condamnând așa-numitele reguli ale Franței în acest domeniu.

Strange World va fi disponibil pentru toți abonații Disney+ din Franța, înainte de o lansare cinematografică franceză. Deși susținem cinematografia franceză – și o facem de zeci de ani – noua, greoaie cronologie media este anti-consumator, ignorând modul în care comportamentul a evoluat în ultimii câțiva ani, și ne expune unui risc crescut de piraterie. Vom continua să luăm decizii film cu film și în funcție de condițiile unice ale fiecărei piețe”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Ca referință, legile Franței obligă studiourile precum Disney să aștepte 17 luni înainte de a putea lansa filme pe Disney+ după o lansare în cinematografe, după o achiziție de patru luni și o fereastră exclusivă Canal+ de șase luni. Disney+ le poate păstra apoi doar cinci luni, deoarece merg pe canale gratuite precum TF1 și France 2 pentru o perioadă de 14 luni. Odată ce această fereastră se termină (36 de luni după lansarea în cinematografe), revine la Disney+.

Disney e nemulțumit de aceste reguli

Înainte de o nouă lege implementată la începutul acestui an, situația era, de fapt, mai rea pentru canalele de streaming, cu ferestre de lansare mult mai lungi. Disney a protestat pentru că noile reguli favorizează Netflix, oferindu-i o fereastră mai scurtă de 15 luni înainte ca filmele să poată reveni la serviciul său de streaming. De asemenea, a spus că legile nu țin cont de noua realitate a modului în care este consumat conținutul în era COVID-19.

„Credem că cronologia media nu este prietenoasă cu consumatorii și nici nu stabilește un cadru echilibrat sau proporțional între diferiții actori din ecosistemul audiovizual francez. Acest lucru este deosebit de frustrant, deoarece ne-am mărit investițiile în crearea de conținut original francez, în timp ce sprijinim și cinematografia franceză prin lansările noastre în cinematografe”, a spus Disney la acea vreme.

Ministerul Culturii din Franța și organismul de reglementare CNC jonglează cu nevoile lanțurilor de teatre, studiourilor, serviciilor de streaming și ale consumatorilor. În același timp, încearcă să încurajeze producția locală și conținutul original francez în general. Acest lucru a fost eficient în ultimul timp, cu numeroase producții precum Emily în France, filmate în țară. În același timp, serialele franceze originale precum Lupin și Call My Agent de la Netflix au devenit populare în SUA și în alte părți ale lumii.

Ca referință, Disney+ se va lansa și în România pe 14 iunie.