14 nov. 2022 | 23:03

Kremlinul confirmă că șeful CIA și liderul spionilor din Rusia au negociat în Turcia. Discuție cu ușile închise

ULTIMA ORĂ
Kremlinul confirmă că șeful CIA și liderul spionilor din Rusia au negociat în Turcia. Discuție cu ușile închise

Presa din Asia relatează că discuțiile secrete dintre SUA și Rusia sunt organizate de către Turcia. Kremlinul nu a confirmat și nici nu a infirmat această afirmație.

Întâlnire secretă SUA – Rusia la Ankara

Update 14 noiembrie, ora 22.55. Kremlinul a confirmat discuțiile între oficiali de la Moscova și reprezentanți ai Statelor Unite, organizate în capitala turcă Ankara, la inițiativa Washingtonului.

„Au avut loc, într-adevăr, negocieri. A fost inițiativa Statelor Unite”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. Totuși, oficialul de la Moscova nu a dezvăluit subiectele discutate.

Update 14 noiembrie, ora 16.55. Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, se află în Turcia pentru a-i transmite un mesaj șefului spionajului extern al președintelui Vladimir Putin cu privire la consecințele unei potențiale utilizări a armelor nucleare de către Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

În cadrul primului contact față în față la nivel înalt cunoscut între SUA și Rusia de la invazia din 24 februarie a lui Putin în Ucraina, Burns s-a aflat luni la Ankara pentru a se întâlni cu Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR.

„El nu poartă negocieri de niciun fel. El nu discută despre soluționarea războiului din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt, vorbind sub rezerva anonimatului.

„El transmite un mesaj cu privire la consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia și la riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„El va ridica, de asemenea, cazurile cetățenilor americani reținuți pe nedrept”, scrie Reuters.

Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată. Putin spune că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriva Rusiei.

Știre inițială: Întâlnirea nedeclarată ar urma să aibă loc luni în capitala turcă Ankara, potrivit cotidianului de afaceri Kommersant. Sursa sa a declarat că Moscova este reprezentată de Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, sau SVR, dar nu a oferit alte detalii, potrivit publicației.

Întrebat despre presupusele discuții, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot nici să confirm, nici să infirm”.

La începutul acestei luni, presa occidentală a raportat că oficiali de rang înalt din Rusia și SUA s-au angajat în contacte nedeclarate.

Potrivit Wall Street Journal, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a angajat în discuții cu Yury Ushakov, un înalt oficial de politică externă al președintelui Vladimir Putin, și cu Nikolay Patrushev, omologul lui Sullivan în guvernul rus.

Casa Albă nu neagă discuțiile

Casa Albă nu a negat discuțiile, purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre declarând reporterilor că contactele au fost despre „reducerea riscurilor”. Între timp, Peskov a declarat la vremea respectivă pentru WSJ că presa britanică și americană ar avea tendința de a tipări „farse”.

Turcia a apărut ca un mediator principal în timpul crizei ucrainene. La sfârșitul lunii martie, a găzduit discuții ruso-ucrainene, în timpul cărora cele două părți au făcut progrese semnificative în vederea încheierii unui acord de pace.

Negocierile ar fi fost „distruse” de Marea Britanie, când premierul de atunci, Boris Johnson, a vizitat Kievul în aprilie. Potrivit presei ucrainene, acesta i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că națiunile occidentale nu vor sprijini pactul de securitate propus, care a fost discutat cu Rusia.

De asemenea, Ankara a ajutat ONU să lanseze Inițiativa Mării Negre, un acord care permite Ucrainei să își exporte cerealele prin intermediul navelor comerciale.

Acordul, care a fost semnat în iulie, expiră vineri. Moscova a declarat în repetate rânduri că ar putea să nu fie de acord cu o reînnoire dacă ONU nu își îndeplinește promisiunea de a facilita exportul de cereale și îngrășăminte rusești de către Moscova, care făcea parte din acord.