29 mart. 2022 | 16:43

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se află în Ucraina, pentru a verifica securitatea centralelor nucleare

ULTIMA ORĂ
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se află în Ucraina, pentru a verifica securitatea centralelor nucleare

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a ajuns în Ucraina pentru a asigura securitatea și siguranţa centralelor nucleare ucrainene. Acesta urmează să ofere asistență tehnică urgentă, inclusiv prin trimiterea de experți în puncte cheie, cu scopul de a evita riscul unui accident. Mai multe detalii, în continuare.

Șeful AIEA a ajuns în Ucraina pentru a verifica securitatea centralelor nucleare

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a ajuns astăzi în Ucraina, țara invadată de ruși, în vederea unor discuții cu oficiali guvernamentali de rang înalt cu privire la asigurarea securității și siguranței siturilor nucleare ale țării, transmite BBC.

Șeful AIEA urmează să ofere asistență tehnică urgentă, inclusiv prin trimiterea de experți în puncte cheie, pentru a evita riscul producerii unui accident.

„Conflictul militar pune centralele nucleare din Ucraina şi alte instalaţii cu material radioactiv într-un pericol fără precedent“, a declarat Grossi.

„Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că pot continua să opereze în siguranţă şi să reducă riscul unui accident nuclear“, a adăugat el.

În zonele de conflict, au existat temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare, mai ales după ce, la începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporijia, după bombardamentele rusești din apropierea instalației.

Citește și: Ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, după ce au fost ocupate de ruși

Ruşii au lovit un reactor nuclear de cercetare din Ucraina

Acum două zile, un reactor de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, a fost lovit de bombardamentele ruseşti, potrivit autorităţilor citate de presa ucraineană.

Autorităţile nu au putut evalua pagubele suferite de sit din cauza bombardamentelor constante în zonă, precizează The Kyiv Independent.

Reamintim că Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru că a vizat centralele nucleare din Ucraina. Până în prezent, forțele ruse au reușit să ocupe două centrale nucleare din țara condusă de Zelenski, inclusiv Zaporizhzhia – cea mai mare centrală nucleară din Europa.