10 feb. 2022 | 12:55

Din criza energetică nu vom ieși doar mai săraci, ci și mai bolnavi

ACTUALITATE
Din criza energetică nu vom ieși doar mai săraci, ci și mai bolnavi

Nu există român, dar nici cetățean european, care să nu simtă, în acest moment, puternicul val inflaționist care s-a abătut asupra economiilor noastre naționale. Din nefericire, pe termen lung vom avea costuri mult mai mari de plătit, nu doar de ordin financiar.

Criza energetică pe care o traversăm în prezent, cu prețuri foarte piperate la facturi, îi determină pe oameni să facă economii drastice. Fie că vorbim despre lemnele de foc, fie că vorbim despre gazul natural sau energia electrică, fiecare cetățean cu buget limitat încearcă, în această perioadă de cumpănă, să economisească.

Economiile ne vor îmbolnăvi

A economisi pare un termen sec, dar în spatele lui se ascunde suferință și, în cele din urmă boală. De ce? Ne bucurăm, pe de-o parte, că scoatem mai puțini bani din buzunar pentru a ne achita facturile lunare la energie, dar pe de altă parte, plătim mult mai scump. Mai exact, plătim cu propria sănătate, deoarece ne expunem frigului, scădem nivelul de trai, iar de aici până la boală este doar un pas.

Nu o spunem noi, ci sunt elemente certificate prin studii de specialitate. Expunerea la frig, pe perioade îndelungate, se reflectă direct în starea medicală a unei persoane.

Sărăcia energetică poate avea un impact direct și indirect asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor. Cercetarea a folosit un eșantion reprezentativ la nivel național (în UK) de aproape 7.000 de participanți, pentru a explora legătura dintre sărăcia energetică, sănătate și bunăstare. Studiul a plecat de la constatarea că există un vârf de decese în timpul iernii.

Un medic ne poate confirma: expunerea la temperaturi scăzute este asociată cu creșterea tensiunii arteriale, răceli și gripe, atacul de cord și riscurile de accident vascular cerebral, indiferent de vârstă sau sex. Nu intru în amănuntele măsuratorii medicilor, deoarece nu mă pricep la „biomarkeri” și alte cuvinte pe care doar le intuiesc, dar concluzia la care s-a ajuns este că starea de sănătate fizică și mentală este afectată. De ce și mentală? Orice privare, voită sau nevoită, de la orice factor ce asigură satisfacerea nevoilor fiziologice și de securitate (vezi Piramida lui Maslow) afectează sănătatea mentală. … Așa zic oamenii de știintă britanici!”, conform hotnews.ro.

Prin urmare, criza energetică din prezent are costuri uriașe, unele pe care, poate, în acest moment nu le luăm în seama, din disperarea de a ne încadra în bugetul limitat de care dispunem, dar asupra cărora guvernanții și jucătorii implicați pe piață ar trebui să se aplece cu mult mai multă grijă și implicare.