Deja te-au speriat scumpirile? Pregătește-te pentru ce e mai rău

Deja te-au speriat scumpirile? Pregătește-te pentru ce e mai rău

Dacă deja simți că ai ajuns la capătul răbdării cu actualele scumpiri și crezi că mai rău de atât nu se poate, trebuie să știi că, de fapt, de-abia acum începe partea cea mai dificilă a situației. Mai exact, vine un nou val de creșteri de prețuri, din luna aprilie.

În primăvară, analiștii economici estimează că vom vedea, cu adevărat, fenomenul inflaționist în toată „splendoarea” lui. Din luna aprilie vom asista la scumpiri fără precedent ale facturilor de energie electrică și gaz natural, avertizează experții în energie.

Primele semne vin chiar de la stat

Un indiciu ferm al faptului că situația are toate șansele să scape de sub control vine chiar din partea statului, prin ultima decizie pe care autoritățile au adoptat-o. Vorbim despre închiderea celei mai mari centrale de producţie de energie electrică – centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi. Aceasta va fi închisă pentru următoarele patru luni.

Din nefericire, se pare că pe fondul acestei mișcări, va scădea capacitatea de a ne asigura resursele de consum, iar prețurile vor crește vertiginos din luna aprilie.

„Sperăm ca planurile noastre să nu fie compromise de evoluția pandemică. OMV Petrom vinde oricum mai multă electricitate decât produc, și ne vom acoperi obligațiunile contractuale prin achiziția de energie de pe piață”, a declarat recent Franck Neel, director în cadrul OMV Petrom, conform economica.net.

Mai mult decât atât, se pare că la începutul primăverii, în perioada 7 februarie-10 martie se va opri și un grup pe gaze, (84 MW în statisticile ENTSO-E) de la CET București Sud. Unul dintre agregatele hidrocentralei de la Râul Mare Retezat, de 110 MW va fi și el oprit toată luna martie. De menționat și faptul că, începând cu 1 aprilie și până la 15 mai, se va opri programat și unul dintre grupurile centralei pe cărbune de la Rovinari, de 330 MW (299 MW în statisticile ENTSO-E).