Dezvăluiri din interiorul armatei ruse. Soldații refuză să mai lupte în Ucraina și sunt revoltați: „Eram ca niște pisoi orbi, sunt șocat”
Unele forțe rusești refuză să se mai întoarcă pe câmpul de luptă cu Ucraina, din cauza experiențelor pe care le-au avut în prima linie la începutul invaziei, potrivit avocaților și activiștilor ruși pentru drepturile omului. BBC a stat de vorbă cu un astfel de soldat, care a făcut mărturii surprinzătoare.
Soldații lui Putin se revoltă împotriva războiului
„Nu vreau să mă întorc [în Ucraina] să ucid și să fiu ucis”, spune Serghei (nume fictiv), care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina, la începutul acestui an.
Acum se află acasă, în Rusia, după ce a cerut sfaturi juridice pentru a evita să fie trimis înapoi în prima linie. Serghei este doar unul dintre sutele de soldați ruși despre au căutat să nu mai intre pe front. Militarul spune că este traumatizat de experiența sa din Ucraina.
„Credeam că suntem armata rusă, cea mai tare din lume”, afirmă cu amărăciune tânărul. Se aștepta ca trupele ruse să funcționeze chiar și fără echipamente de bază. Am fost ca niște pisoi orbi. Sunt șocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipați. De ce nu s-a făcut?, se întreabă Serghei.
Cum încearcă să-i intimideze comandanții ruși
Comandanții lui Vladimir Putin încearcă să-i intimideze pe soldații revoltați să rămână în unitățile lor, potrivit avocatului rus pentru drepturile omului. Alexei Tabalov. Dar expertul subliniază că legea militară rusă include clauze care permit militarilor să refuze să lupte, dacă nu vor.
Serghei Krivenko, activist pentru drepturile omului, declară că nu cunoaște vreo urmărire penală a celor care refuză să se întoarcă pe front. Asta nu înseamnă că nu se încearcă urmărirea penală a lor. Un comandant din nordul Rusiei a cerut să fie introdus un dosar penal împotriva subalternului său care nu se va întoarce în Ucraina, dar un procuror militar a refuzat să continue cazul, potrivit documentelor văzute de BBC. O astfel de acțiune ar fi „prematură” fără a fi evaluat prejudiciul adus serviciului militar în care a fost implicat, este motivația procurorului.
Există sute de cazuri de soldați care refuză să mai lupte în Ucraina
Presa independentă rusă a raportat, de asemenea, sute de cazuri de soldați care au refuzat să lupte în Ucraina, de la începutul lunii aprilie. Mai mulți avocați și activiști pentru drepturile omului au dezvăluit că le-au dat sfaturi bărbaților care încercau să evite întoarcerea în Ucraina.
Deși Serghei nu dorește să se întoarcă în prima linie, el vrea, totuși, să își finalizeze serviciul militar în Rusia, pentru a evita orice consecințe neprevăzute. Deși scrisoarea sa, prin care a anunțat că refuză să mai lupte, a fost acceptată, nu există garanții că nu va fi trimis înapoi în Ucraina.