Misterul dispariției generalului trimis de Putin în Ucraina, în aprilie, ca să câștige războiul. Experții americani au venit cu un posibil scenariu

Misterul dispariției generalului trimis de Putin în Ucraina, în aprilie, ca să câștige războiul. Experții americani au venit cu un posibil scenariu

Faimosul general trimis de Vladimir Putin în Ucraina, în aprilie, ca să câștige războiul, n-a mai fost văzut de două săptămâni. Experții americani au o bănuială despre ce i s-a întâmplat. Înainte de invazia ordonată de Kremlin, comandantul rus a fost supranumit „Măcelarul Siriei” pentru rolul său în bombardamentul asupra țării, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

Comandantul lui Putin a dispărut de două săptămâni

Comandantul trupelor rusești în războiul din Ucraina, generalul Alexandr Dvornikov, nu a mai fost zărit de două săptămâni, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali occidentali să facă speculații.

Dvornikov a preluat frâiele armatei ruse în Ucraina în contextul unei schimbări de conducere, fapt care a fost interpretat pe scară largă ca o recunoaștere de către Putin că planul de război a eșuat în primele luni. Potrivit The Times, citând oficiali americani, înainte de numirea lui Alexandr Dvornikov, generalii ruși au condus bătălia din Moscova, fără un comandant central pe câmpul de luptă.

Alexander Dvornikov
Alexandr Dvornikov

Măcelarul Siriei” a venit cu noi strategii pe câmpul de luptă

Numirea lui Dvornikov ca noul comandant la sol a schimbat situația din Ucraina. Unul dintre obiectivele sale principale a fost să îmbunătățească legăturile dintre unitățile din Ucraina. The New York Times nota că, după ce a preluat comanda, noul general a încercat să îmbunătățească coordonarea acțiunilor unităților terestre și aeriene ruse.

În ciuda acestor strategii noi, spun experții militari intervievați de publicație, deficiențele sistemice ale armatei ruse sunt „profunde și fundamentale”, imposibil de remediat în câteva săptămâni.

„Noile tactici ale generalului Dvornikov, preluarea comenzii și controlului, astfel încât să existe un factor de decizie, au fost în regulă”, a mărturisit generalul Philip Breedlove, fost comandant al Comandamentului European al SUA și Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO în Europa, pentru NYT. Totuși, „chiar și armatei noastre i-ar fi greu să se regrupeze și să se reorganizeze în două săptămâni, după ce a primit o bătaie atât de bună”, a adăugat expertul american.

Nu se știe unde se află Alexandr Dvornikov

În prezent, Occidentul nu știe dacă Alexandr Dvornikov continuă să conducă armata rusă în Ucraina. De la mijlocul lunii mai, nu au existat rapoarte despre locul în care s-ar afla comandantul lui Putin. Conflict Intelligence Team a raportat, la 26 mai, că, potrivit unor rapoarte, comanda în bătălia pentru Donbas a fost dată viceministrului Apărării, șeful Direcției Principale Militaro-Politice a Forțelor Armate, generalul colonel Ghenadi Jidko. Expertii americani cred că Dvornikov a fost înlăturat de la conducerea trupelor lui Putin.

Citește și: